‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 13 aprilie, 2025
11.1 C
Chișinău
RO
IT
‹ adv ›
HomepageȘtiriUE permite accesul pe piață a semințelor de culturi furajere din Moldova

UE permite accesul pe piață a semințelor de culturi furajere din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Parlamentul European a susținut pe 3 aprilie 2025, decizia privind recunoașterea echivalenței sistemului de certificare și a semințelor de culturi oleaginoase și de sfeclă produse în Ucraina și semințele de plante furajere din Moldova, în contextul pieței UE.

Decizia a fost susținută de 411 eurodeputați, 191 au votat împotrivă, iar 13 s-au abținut.

Comisia a examinat legislația relevantă a Republicii Moldova. De asemenea, în anul 2016, a efectuat un audit al sistemului de controale oficiale și al certificării semințelor de cereale, legume, plante oleaginoase și textile din Republica Moldova, iar concluziile acestuia au fost publicate într-un raport.

În urma primirii unor documente suplimentare din partea Republicii Moldova, Comisia a considerat că toate recomandările formulate în raportul de audit au fost abordate într-un mod satisfăcător.

Pe baza auditului, Comisia a concluzionat că autoritățile naționale responsabile de implementarea certificării semințelor în Republica Moldova sunt competente, dispun de infrastructura necesară și își desfășoară activitatea în mod corespunzător. Aceste autorități sunt, de asemenea, responsabile pentru inspecțiile în câmp ale culturilor destinate producerii semințelor de plante furajere și pentru certificarea semințelor acestor plante.

‹ adv ›

Se menționează că, prin această decizie, Parlamentul European va modifica Decizia Consiliului UE 2003/17/CE din 16 decembrie 2002 privind echivalența inspecțiilor în câmp efectuate în țări terțe pentru producerea semințelor, precum și echivalența producției de semințe în țări terțe.

„Inițiativa legislativă [COM(2024)0052 – C9-0026/2024 – 2024/0027(COD)] a fost comună pentru Republica Moldova și Ucraina. Ea vizează echivalența inspecțiilor în câmp realizate în aceste țări, referitor, în special, la semințele de plante furajere din Republica Moldova și la echivalența semințelor de sfeclă și a semințelor de culturi oleaginoase (trei culturi) produse în Ucraina”, au adăugat cei din asociație.

În lista țărilor terțe ale căror semințe sunt recunoscute ca echivalente cu cerințele UE, vor fi incluse noi culturi pentru care se aplică echivalența.

În prezent, pentru această inițiativă legislativă urmează să fie finalizate o serie de formalități (așa-numitul trilog între reprezentanții Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene), după care documentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (OJEU).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›