‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn apicultor din Glodeni exportă tone de miere în Germania

Un apicultor din Glodeni exportă tone de miere în Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada pandemiei, unii apicultori din Republica Moldova vând mierea cu tonele, mai exact o exportă. Dacă acum un an, prisăcarii găseau cu greu o piață de desfacere, acum, produsele apicole, sunt la mare căutare, scrie NordNews.

Departe de zgomotul motoarelor și vuietul orașului, în pădurea din apropierea satului Răcăria, într-o poiană stau o sută de stupi de albini.  Aici, micile insecte truditoare sunt îngrijite cu multă migală de prisăcarul Andrei Bodean, care așteaptă să scoată în câteva zile produsul dulce obținut din nectarul florilor de primăvară.

În total, antreprenorul deține șapte prisăci, de la care, în funcție de sezon, adună între 15 și 35 de tone de miere. Produsul apicol, spune el, este exportat în Germania. Prețul angro pentru un kilogram de produs dulce, variază între 70 și 90 de lei, în funcție de tipul mierii.

„În timpul pandemiei a crescut cererea la mierea autohtonă. La mare căutare este mierea de calitate. În afară de aceasta, noi producem și laptișor de matcă. Acesta este un produs lecuitor și foarte benefic pentru organism. Acum este la mare căutare lăptișorul”, a povestit apicultorul Andrei Bodean.

‹ adv ›

Apicultorul spune că, în acest an, din cauza lipsei de precipitații, dar și a pandemiei, prețul la miere va crește cu 10-15 la sută. Astfel, un kilogram de miere ar putea costa peste 100 de lei. Andrei Bodean a mai adăugat că mierea din Republica Moldova e la marea căutare și este un concurent direct produsului similar din China.

„Cred că prețul la miere va crește esențial. Deoarece cel mai mare exportator de miere ieftină a fost China, în legătură cu pandemia, oamenii se tem”, a spus apicultorul.

 În prisacă, Andrei este ajutat de un prieten. Împreună, vor să pună bazele unei școli apicole.

„Aici nimic nu e complicat, trebuie să iubești natura, albinele. Acum, la noi s-a dat startul unui proiect cu investițiile individuale, construim o bază pentru extragerea mierii, plus hrănirea stupilor”, a menționat Anatolie Scacodub.

În prezent, în Republica Moldova sunt aproape opt mii de apicultori, iar volumul total al producţiei de miere este de circa 6.500 tone anual.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›