‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn apicultor din raionul Sângerei va face terapie cu albine, datorită suportului USAID

Un apicultor din raionul Sângerei va face terapie cu albine, datorită suportului USAID

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un apicultor din raionul Sângerei își va putea transforma pasiunea pentru api-terapie în afacere, după ce a reușit să-și mărească numărul de stupi, dar și volumul de miere produsă datorită asistenței USAID. Iurie Turtureanu din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, este unul dintre cei 50 de apicultori care a beneficiat de 80 de stupi verticali oferiți prin intermediul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Potrivit lui Iurie Turtureanu, datorită stupilor verticali de care a beneficiat din partea USAID, el are deja circa 330 de familii de albini și estimează în anul viitor o creștere de producție a mierii cu 25%, aceasta oferindu-i posibilitatea să investească în noua activitate a afacerii sale apicole.

“Stupii verticali pe care i-am primit, mă vor ajuta să extind numărul familiilor de albine, iar asta înseamnă simplificarea lucrărilor de îngrijire, dar și recoltarea unei cantități mai mari de miere, pe care o vindem en-gros exportatorilor”, a precizat apicultorul.

‹ adv ›

Pasiunea pentru api-terapie este adițională activității de bază a apicultorului și a început acum 6 ani după o vizită în Ucraina. Însă din lipsa de resurse suficiente, Iurie Turtureanu nu poate să o dezvolte și să o promoveze. Totuși a reușit să construiască o căsuță unde sunt efectuate ședințe de api-terapie.

“Aproximativ un milion de albine lucrează în căsuța din lemn, unde au loc ședințele de terapie. Astăzi, Căsuța Albinei dispune de toate condițiile de cazare pentru 2-3 persoane pentru o zi la o taxă simbolică, iar pe viitor preconizăm să diversificăm gama de servicii oferite”, susține apicultorul.

Studiile recente arată că aerul din stupi conține aerosoli îmbogățiți cu elemente din produsele apicole: polen, propolis și lăptișor de matcă, iar inhalațiile în acest mediu contribuie la starea de bine a organismului uman, întărește sistemul imunitar și tratează anumite afectiuni respiratorii. Menționăm că procedurile sunt contraindicate celor alergici la produsele apicole şi la înţepăturile albinelor.

‹ adv ›

Actualmente, în Republica Moldova activează circa 6 000 de apicultori care gestionează peste 230 de mii de familii de albini care produc în jur de 5000 de tone de miere, preponderent exportată în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania. În 2018 și 2019, proiectul USAID/APM prin intermediul ANARM a distribuit 4000 de stupi verticali la 50 de apicultori, pentru a-i ajuta să-și dezvolte afacerile agricole.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

    • Pe mama mea o dureau f tare articulatiile de la genunchi. Dupa cateva intepaturi cu albine i a trecut. De doi ani nu o mai dor. Din pacate nu mai putem continua pt ca a dezvoltat o alergie. Deci daca nu sunteti alergic, recomand.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›