‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn apicultor și un chimist din țară au creat un dispozitiv de purificare a...

Un apicultor și un chimist din țară au creat un dispozitiv de purificare a apei destinată albinelor

‹ adv ›
‹ adv ›

Una dintre problemele cu care se confruntă apicultorii în activitatea lor este asigurarea calității bune a apei utilizate în apicultură.

În ultimii ani, surse de apă pretabile în acest sens au ajuns a fi destul de puține. Confruntându-se cu această problemă, Pavel Stamati, specialist în apicultură, împreună cu Ivan Nicolov, chimist, au încercat să identifice soluții.

Aceștia au elaborat un dispozitiv care permite purificarea apei și chiar îmbunătățirea calității acesteia, astfel încât să fie benefică pentru albine.

„Aparatul permite purificarea apei utilizată în prisacă. Acest lucru se realizează datorită electrozilor de argint și energiei. Apa argintată oferă posibilitatea de a evita mai multe probleme în prisacă. În primul rând, apa astfel purificată contribuie la menținerea sănătății albinelor, apoi, poate fi utilizată la curățirea echipamentelor, dar și pentru îmbogățirea apei cu ioni de argint. Concentrația de ioni poate fi reglată de apicultor. Purificarea are loc foarte rapid: circa 30 de litri în doar 2 minute”, ne-a explicat Ivan Nicolov.

Potrivit lui Pavel Stamati, dispozitivul permite păstrarea calității apei pe parcursul a circa 7 zile, astfel, apicultorii pot evita probleme precum dezvoltarea bacteriilor și a altor patogeni periculoși în apa lăsată mai multe zile în prisacă.

„Personal, gestionez o stupină cu peste 500 de familii de albine, dar sunt și profesor în apicultură. În activitatea noastră, o problemă majoră a ajuns a fi calitatea apei utilizate. La noi în țară această nu corespunde parametrilor necesari. Nu toți apicultorii dezinfectează vasele în care țin apa sau uneltele cu care lucrează. Plus, pesticidele utilizate în agricultură nu au miros și albinele le pot consuma întâmplător căutând o sursă de apă sau consumă apa din baltă, care nu corespunde calității. Aceste surse, deseori, constituie focare de infecție. De aceea și venim cu o soluție, cred eu, chiar foarte bună, ușor de utilizat, care este pretabilă practic pentru toate condițiile. Am dezvoltat ideea împreună cu mai mulți specialiști”, afirmă Pavel Stamati.

Ion Maxim, președintele ANARM, susține că la noi în țară majoritatea surselor de apă nu corespund cerințelor, iar soluția ar fi foarte bună.

„Calitatea oricărui produs depinde de calitatea apei. Aparate de purificare a apei la sigur mai sunt, însă cele elaborate special pentru utilizare în apicultură nu am întâlnit. Cred că acest dispozitiv va fi foarte util pentru apicultori”, a conchis președintele ANARM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii