‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn fermier din România cultivă 50% din producţia naţională de hamei

Un fermier din România cultivă 50% din producţia naţională de hamei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acaţiu Mora este cel mai mare producător de hamei din România. Înainte de a-şi iniţia afacerea a lucrat mecanic inginer într-o întreprindere agricolă. Astfel, a dobândit toate cunoştinţele necesare pentru creşterea hameiului. Utilajul mai complicat a fost importat, iar cel simplu îl fabrica împreună cu muncitorii săi.

FOTO: www.zf.ro

„La necesarul berii din România, noi nu avem hamei cât e nevoie. În țara noastră sunt 500 de hectare de teren cu sistem de susținere pentru hamei, din care doar 280 hectare se lucrează. Asta reprezintă doar 11% dintr-un total estimat la 2,500 hectare, pentru asigurarea necesarului de hamei al țării. Circa 70% din plantațiile de hamei sunt în Mureș. Dintre acestea 152 hectare sunt ale Moragroind, deci cam 50% din producția națională de hamei”, a spus producătorul.

Producția medie de hamei la hectar obținută în 2017 de Acațiu Mora a fost de 1,000-1,500 kilograme la hectar, variabilă în funcție de soi, mai mică la soiurile aromate și mai mare la soiurile amare. Toată producția este vândută de producător „exclusiv” către consumatori de pe piața internă a României. Pe lângă industria berii, Acațiu Mora livrează o mică cantitate de hamei și către industria farma, unde e folosit pentru a i se extrage diverși componenți cu rol calmant.

„Hameiul este o plantă tare interesantă, pentru că o vezi cum crește, sub ochii tăi. La sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie, când ajunge la 3-4 metri înălțime, dacă te așezi pe marginea șanțului, ai să vezi că până în seară a crescut cu 20-25 de centimetri”, a explicat fermierul.

Producţia de hamei, o materie primă folosită în industria berii, este o cultură de nişă în Ro­mânia, iar agricultorii care investesc pe acest segment pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

‹ adv ›
FOTO: footage.framepool.com

În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani.

Citește despre Ploșnițele cerealelor prezente în cultura de grâu. Combatere.

Pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5,000-6,000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4,000-5,000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti.

‹ adv ›
FOTO: pl.depositphotos.com

Hameiul este originar din Europa, o plantă perenă agăţătoare. Tulpinile groase şi încolăcite poartă frunze în formă de stea, divizate în lobi zimţaţi. Florile femele sunt acelea care produc „conurile” decorative, folosite din vremuri străvechi la fabricarea berii şi în medicina tradiţională.

Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

Clik aici pentru a citi despre Aplicarea îngrășămintelor la cultura de soia.

‹ adv ›

Producătorii de bere din Republica Moldova importă hameiul de peste hotare, iar o astfel de cultură ar aduce profit inevitabil, aplicând tehnologiile înalte şi respectând cerinţele plantei faţă de condiţiile de mediu.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna ziua ma numesc Schipor ionut si as vrea sa stiu mai multe detali pentru infinare unei planati de hamei. De unde sa cumapar plantele si dupaia unde se vinde produsu finit.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›