Deja de 15 ani Vasily Stefyuk din Subcarpatie, Ucraina produce combustibil solid din plante de gulie, numite și topinambur. Potrivit producătorului, un hectar cultivat cu topinambur asigură producerea a 10 tone de granule combustibil solid, a căror valoare energetică este echivalentă cu 7000 m3 de gaz, scrie Uaenergy.com.
Producătorul a reușit să stabilească parteneriate și exporte în UE și Asia. Astfel, la moment, combustibilul solid produs în Ucraina este exportat în Germania, Polonia și Liban.
„Avem o fermă în Ivano-Frankivsk, unde cultivăm topinambur pe o suprafață de 20 de hectare. Plus, colaborăm cu alți producători din regiune ce cresc topinambur pe circa 200 de hectare. Topinamburul este o plantă cu cerințe reduse față de sol și poate să crească mulți ani în monocultură. Pe aceeași solă crește bine și 30 de ani, fără asolament. Plus, nu este afectat de secetă și nu necesită chetuieli suplimentare pentru producerea combustibilului”, a spus fermierul Vasily Stefyuk.
Potrivit lui, ideea de a produce combustibil solid din topinambur i-a venit după ce s-au mărit prețurile pentru încălzire și tot mai mulți oameni au început a tăia pădurile în masă.
„Lemnul din plopul energetic, salcie și paulownia se recoltează după trei-patru ani de cultivare. Biomasa de la Miscanthus este obținută în al treilea an de creștere, în timp ce tulpina de topinambur crește într-un an. Dintre toate culturile energetice, am ales această plantă deoarece oferă câștiguri rapide”, explică Vasily Stefyuk.
Tulpinile sunt lăsate pentru a se usca în câmp din decembrie până în luna mai, astfel acestea ating umiditatea de 10-20%, ceea ce-i oferă fermierului o economie de 10-15 euro per tonă (bani necesari pentru a reduce umiditatea prin metode alternative).
Potrivit producătorului, sinecostul de producere a unei tone de peleți de combustibil solid este de 15-20 de euro, de două ori mai ieftin comparativ cu peleții obținuți din resturi de lemn (40-45 de euro). Pe lângă exporturi, peleții sunt apreciați și de întreprinderi industriale sau producătorii de legume în sere, ceea ce le permite să reducă cheltuielile de încălzire în perioada rece a anului. Totodată, granulele de topinambur sunt utilizate ca așternut în fermele zootehnice.
Cum se produc acesti peleţi,cum se prelucreaza pîn ajung ca peleţi?
Din ce a explicat producătorul, plantele sunt recoltate la umiditatea de circa 10-20%, mai apoi sunt mărunțite, apoi trec prin granulator special pentru peleți.
Esti pe lângă…. nu stii nici ce cirești!!!
Tulpinile sunt lăsate pentru a se usca în câmp din decembrie până în luna mai, astfel acestea ating umiditatea de 10-20%, ceea ce-i oferă fermierului o economie de 10-15 euro per tonă (bani necesari pentru a reduce umiditatea prin metode alternative
Eu cultiv tapinambur pe 6 ha as vria sa aflu adresa producatorului
Spre regret, nu cunoaștem adresa exactă a acestuia.
Buna ziua . Mai cultiva cineva aceasta cultura? Vreau sa cultiv si eu pe o suprafata de 10 ha daca este rentabil. Multumesc
Cultiv si eu 8ha
Cum pot sa iau legatura cu acesta?
Aceleasi intrebari le am si eu. A primit cineva raspuns ?