‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn grup de fermieri a obținut finanțare pentru reconstrucția unui bazin de acumulare: Fără...

Un grup de fermieri a obținut finanțare pentru reconstrucția unui bazin de acumulare: Fără o sursă bună de apă, nu putem dezvolta un sector agricol competitiv

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

„Unindu-ne forțele, colaborând cu mediul de afaceri reușim să realizăm lucruri frumoase și necesare pentru întreaga localitate”, susține Ivan Cuhari, primarul localității Unguri din raionul Ocnița, unde grupul client, format din 8 agenți economici, a reușit să reconstruiască bazinul pentru captarea apei pentru irigare. 

În anul 2022, proiectul grupului client a fost dat în exploatare, iar exemplul lor a fost preluat și de alți fermieri din satul Unguri, care au depus deja un nou dosar de participare în cadrul programului de finanțare a proiectelor de infrastructură publică, gestionat de UCIP IFAD.

Reconstrucția bazinului de acumulare era o necesitate acută pentru producătorii agricoli din zonă, care, în mare parte, se ocupă cu creșterea fructelor, iar accesul la irigare vine să reducă considerabil reziliența față de condițiile climaterice și în special, la secetele, care sunt tot mai frecvente în ultimii ani.

„Pornind de la faptul că, în localitatea noastră cea mai mare parte a populației este implicată în activități agricole, iar circa 90% din suprafața totală este plantată cu livezi cum ar fi de cireș, măr, prun, accesul la irigare este o condiție primordială pentru a obține fructe de calitate, mai ales în condițiile din ultimii ani. Iazurile sunt o sursă bună de apă, dacă sunt îngrijite, curățate la timp. Pe teritoriul localității noastre sunt 3 lacuri mari de acumulare care au fost înființate cu mai bine de 40 de ani în urmă. Pe parcursul acestor ani, iazurile nu au fost niciodată curățate, reconstruite”, a povestit Ivan Cuhari.

‹ adv ›

Primarul spune că, atunci când a aflat despre oportunitățile oferite de Programele IFAD, a discutat cu agenții economici din localitate și au decis să participe neapărat la acest program. 

„Consider că, programului gestionat de UCIP IFAD are condiții destul de accesibile, favorabile pentru toate primăriile din țară. Dacă e să luăm ca și exemplu proiectul înaintat de grupul client din localitatea noastră, contribuția a fost de doar 10% din suma totală, restul banilor au fost oferiți sub formă de grant, ceea ce desigur constituie un avantaj foarte mare. Astfel că, cu eforturi comune din partea agenților economici, a primăriei și a proiectului IFAD avem un iaz reconstruit care poate fi utilizat în următorii 20-30 de ani. Mai mult ca atât, seceta din ultimii ani ne-a demonstrat cât de vulnerabili putem fi, iar fără o sursă de apă bună nu putem dezvolta un sector agricol competitiv”. 

Ivan Cuhari susține că fermierii au conștientizat că neavând acces la apă, nu vor putea dezvolta afacerile lor, nu vor putea produce fructe și legume, în consecință, vor avea de suferit nu doar ei, ci și economia localității. 

„Totul este interdependent. Susțin inițiativa agenților economici și consider că este de datoria Autorităților Publice Locale de a oferi suportul necesar și de a avea o colaborare cu businessul local, pentru că împreună este mult mai ușor de muncit și de obținut rezultate. Tot ceea ce reușim să realizăm împreună este pentru mulți ani înainte. Realizarea acestor proiecte ne va ajuta să creăm mai multe locuri de muncă pentru săteni, dar și să menținem afacerile care deja funcționează, ceea ce în consecință înseamnă impozite achitate la timp și dezvoltarea localității. Colaborarea cu mediul de afaceri local va aduce doar beneficii atât pentru locuitori, cât și pentru raion, întreaga țară”.

Lacul de acumulare a fost dat în exploatare în toamna anului 2022, iar la moment se acumulează apa, care va fi ulterior folosită pentru irigarea livezilor din zona dată.

„Fermierii care au participat la realizarea acestui proiect sunt foarte mulțumiți, iar inițiativa lor a motivat alți 20 de producători să pregătească actele pentru reabilitarea unui alt iaz. Mă bucur mult că agenții economici din localitate au conștientizat despre necesitatea unor astfel de proiecte și sunt gata să se implice și să contribuie pentru binele tuturor”, a mai spus primarul.

‹ adv ›

Maxim Valean, reprezentantul grupului client, ne-a povestit că, acum 5 ani a beneficiat de un alt program implementat de UCIP IFAD, unde a avut posibilitatea  să acceseze un credit pentru tineri și a procurat tehnică agricolă

„Am fost mulțumit de condiții și de operativitatea cu care s-a lucrat atunci, astfel că acum când am aflat despre programul de reabilitare a lacurilor de acumulare ne-am gândit că trebuie să depunem neapărat dosarul. Cu atât mai mult cu cât, acesta nu este unul foarte complex și a fost destul de ușor să pregătim toate actele. În plus, ultimii ani în care avem tot mai des secetă, iar fără apă sectorul agricol nu se poate dezvoltă, ne-a motivat și mai mult”. 

Fermierul este convins că odată cu dezvoltarea afacerilor în mediu rural, tinerii vor fi motivați să rămână acasă.  

„Datorită primarului, care este foarte implicat și ne-a susținut în inițiativa noastră, am depus dosarul și în toamna anului 2022 a fost finalizat proiectul. În anul curent, avem deja acumulată circa 30% din cantitatea așteptată. Membrii grupului client sunt foarte mulțumiți de rezultat, așteptăm ca odată cu precipitațiile din timpul verii vom reuși să acumulăm o cantitate și mai mare de apă, pe care o vom folosi pentru irigarea livezilor. Datorită faptului că sunt și câteva izvoare care au fost curățate, reușim să acumulăm apa în lac.

Pentru viitor, planificăm să construim o mini fabrică de producere a sucului stors la rece și o casă de ambalare, aceste proiecte au fost incluse inițial, dar din cauza războiului din țara vecină nu avem siguranța în recuperarea investițiilor. Acum suntem concentrați pe gestionarea corectă a bazinului de acumulare, pe menținerea afacerilor și a oamenilor, ulterior ne vom gândi și la extindere, dezvoltare. Pur și simplu, condițiile actuale ne fac să stopăm investițiile”, a mai adăugat Maxim Valean. 

Întreprinderile grupului client sunt specializate în creșterea fructelor și au cumulativ angajați permanenți circa 37 de persoane. Împreună gestionează 198 de ha de teren agricol. 

‹ adv ›

De menționat că, la bazinul de acumulare restabilit cu suportul IFAD au acces nu doar membri grupului client, dar și deținătorii de animale din sat și a terenurilor amplasate în apropierea iazului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›