‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn grup de producători de nuci s-a asociat și a construit o secție de...

Un grup de producători de nuci s-a asociat și a construit o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

6 membri ai Cooperativei de Întreprinzători „Walnut Line” au decis să se asocieze pentru a construi o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor.

Capacitatea de procesare a secției este de 720 de tone de nuci în coajă per sezon. Pentru că există oportunități de extindere, capacitatea ar putea crește și până la 1000 de tone.

Evident că, membrii cooperativei nu puteau face investiții atât de mari pe cont propriu și au fost sprijiniți de donatori internaționali, dar au beneficiat și de subvenții acordate de către Guvernul Republicii Moldova.

‹ adv ›

Pentru construirea halei de 20000 m2 și dotarea unui frigider cu o capacitate de 100 de tone, necesar pentru depozitarea nucilor la temperaturi de până la 10 grade Celsius, cooperativa a contractat și un credit preferențial, de peste 132 mii euro, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”.   

Creditul contractat de către Cooperativa de Întreprinzători „Walnut Line” a fost unul avantajos pentru că la importul de utilaje și lucrări, Guvernul Republicii Moldova acordă scutiri la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale. Aceste scutiri permit achiziția de tehnologii moderne cu circa 18 – 27% mai ieftin.

Termenul de creditare de până la 10 ani este un alt avantaj care catalizează procesul investițional în domeniul horticol.

‹ adv ›

Lilian Florea, Administrator CÎ „Walnut Line”, susțin că decizia de a construi hala de procesare a fost una asumată.

„Am gândit foarte bine conceptul inspirându-ne în cadrul unor vizite de studiu pe care le-am avut în Franța și SUA. Am știut din start care sunt utilajele necesare și care trebuie să fie capacitatea lor, inclusiv consumul de energie. La început eram 6 membri ai cooperativei, acum avem mai multe cereri din partea cultivatorilor de nuci pentru a deveni membri ai cooperativei. Am decis să acordăm servicii de consultanță și asistență pentru cultivatorii de nuci, începând de la livrarea puieților de soiuri productive și până la spălarea, sortarea, uscarea, păstrarea și comercializarea nucilor sau a miezului de nucă”.

Întreprinderea este una dintre cele mai moderne din acest domeniu și a reușit să devină apreciată de către consumatorii din țara noastră, care-și fac cumpărăturile în marele rețele de magazine.

„Am operat deja exporturi în România, discutăm cu potențiali clienți din SUA. Participăm la majoritatea expozițiilor din Europa și în așa fel identificăm potențiali clienți. Ne punem mari speranțe în piața Germaniei. Obiectivul nostru este să asigurăm produse ambalate de calitate superioară. Apropo, să știți că mai mulți consumatori europeni au remarcat faptul că nucile cultivate în Moldova, chiar dacă sunt de soiuri de import, au calități gustative speciale, sunt mai bune, mai aromate.

Asocierea are avantaje clare. Împreună putem să asigurăm nu doar volumele solicitate de către marele rețele sau importatori, ci și să asigurăm aceiași calitate a produsului ambalat pe parcursul întregului an. Avem și avantajul de a procura utilaje performante pentru recoltarea nucilor. Deocamdată, am procurat un scuturător de nuci, dar o combină ar putea să înlocuiască 30 de persoane implicate la recoltare. 30 de persoane pot recolta nucile de pe 6 ha într-o zi, combina recoltează 6 ha pe oră. Totuși, prin construirea acestei hale de recoltare am creat 25 de locuri de muncă și am putea extinde numărul acestora”, a mai spus Lilian Florea.

Membrii Cooperativei intenționează să doteze hala de procesare cu panouri fotovoltaice, pentru a reduce consumul de energie electrică din rețea.

‹ adv ›

Pentru anul următor planifică și producerea unor hamburgeri pentru vegani, din miez de nucă. Este o industrie cu o creștere de circa 30% anual. Rețeta a fost testată deja, dar sunt necesare noi investiții.

Lilian Florea este încrezător în perspectivele afacerii ce ține de cultivarea și procesarea nucilor. În pofida prețurilor mici de achiziție a miezului de nucă în acest an, la nivel mondial, putem fi competitivi. Este important să cultivăm soiurile productive și să avem acces la tehnologii de procesare de ultimă oră.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›