‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUn grup de producători din Căușeni s-au asociat și au atras investiții de peste...

Un grup de producători din Căușeni s-au asociat și au atras investiții de peste 280 mii de dolari

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un grup de producători din raionul Căușeni s-au asociat și au atras investiții de peste 280 de mii de dolari din partea Uniunea Europeană, pentru a construi un depozit frigorific pentru patru localități din raioanele Căușeni și Cimișlia, transmite Studio-l.

Cooperativă de întreprinzător din satul Taraclia, raionul Căușeni a aplicat la proiectul Agricultură Competitivă în Moldova și a convins Uniunea Europeană că are nevoie de suport în ambalarea și păstrarea fructelor.

Grantul oferit de UE a acoperit 40% din costul investiției, restul 60% au fost investiți de membrii grupului de producători din satele Sălcuța, Taraclia, Baimaclia și Batâr, care spun că întreprinderile lor au devenit mai viabile și durabile din punct de vedere economic.

‹ adv ›
FOTO: studio-l.online

Roman Dobrovolski din satul Batâr, raionul Cimișlia, este unul dintre producătorii agricoli care acum câțiva ani a decis să se asocieze cu alți 5 agricultori din raionul Căușeni pentru a deveni mai competitivi în fața finanțatorilor externi și pentru a avea un randament mai mare atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

Fermierii spun că au fost mereu preocupați de transformarea activităților agricole în unele modernă, care să ofere locuitorilor din sate condiții mai bune de viaţă şi de muncă. 

După ce au decis să se coopereze au aplicat la Programul de granturi pentru grupurile de producători, iar cu ajutorul proiectului finanțat de UE, MAC-P, au construit la Taraclia un frigider cu capacitatea de stocare de 100 de tone de fructe și legume. Lucrările au durat aproximativ 8 luni.

‹ adv ›

Cooperativa se ocupă cu producerea strugurilor de masa, dar și a fructelor – mere, prune și cireșe. Anterior, membrii grupului de producători recoltau roada și erau nevoiți să o comercializeze direct din câmp.

Datorită proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), ambiției și eforturilor depuse, astăzi grupul de producători deține un depozit frigorific, un stivuitor și o sală de ambalare cu linie de sortare.

FOTO: studio-l.online

Pe lângă ajutorul financiar pentru construcția frigiderului, fiecare dintre membrii grupului de producători au beneficiat și de sprijin la achiziționarea tehnicii agricole din partea Programului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru țările din vecinătatea Uniunii Europene (ENPARD).

‹ adv ›

Întreprinderea Bogatmost și-a construit, în ultimii ani trei, depozite moderne pentru stocarea cerealelor.

Programul de sprijin financiar oferit de UE prin proiectul de asistență tehnică a oferit posibilitatea întreprinderilor agricole să devină mult mai competitive pe piață.

Astăzi, în toate cele șase întreprinderi agricole, care fac parte din grupul de producători, activează peste 500 de angajați. În funcție de volumul de lucru, numărul lor crește cu 25-30 de lucrători sezonieri din satele vecine.

Membrii grupului spun că planifică se se dezvolte în continuare, iar suportul oferit din partea partenerilor europeni îi ajută să implementeze cu succes tehnologiile moderne de producere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›