20 C
Chișinău
marți, 7 iulie, 2020
20 C
Chișinău
‹ adv ›

Un laborator modern de microvinificație a fost inaugurat la Nisporeni

‹ sponsorizat ›

Recomandate

VIDEO. Zorvec™ Vinabria™ – fungicidul care face diferența în combaterea manei viței de vie

Unul dintre cele mai noi și eficiente fungicide în combaterea manei viței de vie Zorvec™ Vinabria™, acum disponibil în Republica Moldova.

Cum îngrijim de animale pe timp de caniculă? Vezi ce recomandă medicul veterinar

Temperaturile de peste 35 °C sunt o provocare nu doar pentru oameni, ci și pentru necuvântătoare. În situația când măsurile de precauție,...

Cum crearea cooperativelor agricole poate influența adaptarea la schimbările climatice?

În acest an, Ziua internațională a cooperativelor agricole este marcată sub sloganul acțiunii împotriva schimbărilor climatice. Evenimentul se concentrează pe contribuția cooperativelor...

C.Î. Agrostoc angajează Manager direcția Nutriţia Plantelor

Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc lansează concurs de angajare a unui Manager direcția Nutriţia Plantelor.CerințeStudii...
‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul Programului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului „Filiera Vinului” la Școala profesională din orașul Nisporeni a fost construit un laborator didactic pentru procesarea și analiza strugurilor. Acesta a fost dotat cu toate echipamentele necesare pentru producere în scopuri didactice a vinurilor de calitate.

Într-un cadru festiv, în prezența oficialilor, oaspeților, corpului didactic și studenților, la data de 21 mai curent, a avut loc inaugurarea oficială a noului obiectiv, care are drept scop instruirea viitorilor viticultori și vinificatori din regiune pentru ca aceștia să însușească tehnologiile moderne de creștere și procesare a strugurilor.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, Dumitru Lupei, directorul instituției de învățământ a declarat că, deschiderea laboratorului va contribui la educarea unei noi generații de viticultori și vinificatori.

„Obiectivul strategic al Școlii profesionale de la Nisporeni este de a motiva tineretul să urmeze o specialitate agricolă, pentru că agricultura este fondul de aur al Republicii Moldova și atunci când avem o agricultură performantă avem și o calitate a bunurilor, a produselor. Iar pentru a motiva tinerii de la noi să aleagă o meserie în agricultură am decis să aplicăm și să dezvoltăm, în instituția noastră, tot ceea ce am văzut în cadrul mai multor vizite de studiu de peste hotare. M-am uimit foarte mult atunci când am aflat că, în Olanda, cele mai prestigioase specialități sunt cele din domeniul agricol. Astfel că, cu suportul partenerilor, colegilor și autorităților locale am reușit să inaugurăm acest Laborator de microvinificație. Sperăm că, oamenii vor crede în faptul că și în Moldova se poate practica o agricultură performantă. Calitatea produselor agricole va crește simțitor, dar și randamentul producerii. Elevii care vor studia în Școala de la Nisporeni vor cunoaște toate procesele tehnologice. Astăzi, cei care stau la coarnele plugului cunosc tehnologii învechite, iar tinerii percep noul altfel. Ne propunem să creem o nouă clasă de muncitori în domeniul viticulturii și vinificației – mai performantă și mai calificată”, a menționat directorul.

‹ adv ›

Prezent la eveniment, Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a ținut să remarce faptul că, Republica Moldova este cunoscută în întreaga lume prin intermediul vinurilor deosebite și calitative, iar sectorul vitivinicol este cartea de vizită a țării noastre.

„De-a lungul timpului au fost elaborate numeroase Programe și Proiecte care au contribuit la dezvoltarea acestui sector. Un rezultat este și acest Laborator care a fost lansat în cadrul Școlii Profesionale din Nisporeni, destinat producerii vinului de calitate. Este un laborator necesar atât elevilor, care își fac studiile în această instituție, corpului didactic, dar și producătorilor agricoli din regiune, unde avem peste 600 de producători vitivinicoli și care vor beneficia de servicii calitative în cadrul Laboratorului de microvinificație. Acest Proiect a fost realizat în cadrul unui program guvernamental a MADRM „Filiera Vinului” finanțat de Banca Europeană de Investiții. Valoarea acestui Proiect este de 1,5 milioane de euro, dintre care aproximativ 750 de mii de euro a constituit contribuția Băncii Europene de Investiții. Acest lucru bucură, prin astfel de Proiecte vedem continuitatea dezvoltării sectorului vitivinicol ca un domeniu important. Țin să amintesc că, ocupăm primul loc în lume după plantațiile vitivinicole, dacă vorbim de densitatea acestora, iar 4% din totalul suprafețelor Republicii Moldova sunt ocupate de podgorii. Fiecare al 4 cetățean este încadrat în sectorul vitivinicol și domeniile conexe”, a spus ministrul.

Deschiderea Laboratorului didactic de microvinificație reprezintă o ultimă fază din Proiectul investițional de modernizare a Școlii profesionale din Nisporeni. Instituția de învățământ fiind dotată cu echipamente IT și utilajele necesare pentru clasele și laboratoarele de specialitate, unde pot fi desfășurate instruiri ce țin de tot procesul tehnologic de cultivare a viței de vie și producerea vinului, inclusiv altoirea butașilor.

Iurie Brumărel, directorul executiv al UCIMPRSVV, a reiterat importanța evenimentului pentru industria vitivinicolă per ansamblu.

„Evenimentul de inaugurare a acestui Laborator este important nu doar pentru instituția respectivă, dar și pentru industria vitivinicolă per ansamblu. Astfel, Guvernul vine cu un suport pentru procesul didactic cu profil vitivinicol. 750 de mii de euro, care au fost investiți în renovarea a 5 săli de studii, procurarea utilajelor necesare pentru a produce un vin de calitate. În cadrul Proiectului investițional Școala a fost dotată cu tractoare de ultimă generație și utilaje pentru îngrijirea viilor aflate în gestiunea instituției. Pentru noi este important că am reușit împreună cu conducerea școlii, MADRM să transformăm proiectul într-o realitate frumoasă. Fiecare utilaj a fost ales în urma mai multor vizite de studiu peste hotare, care au avut loc în Germania, Franța, Austria. Programul Filiera Vinului oferă suport tuturor celor care doresc să investească în acest sector. Școala de meserii de la Nisporeni aduce deja medalii de aur de la diverse concursuri internaționale. Drept obiectiv de viitor avem promovarea vinurilor autohtone și dezvoltarea agroturismului. Dorim succes elevilor și sperăm că, datorită suportului acordat aceștia își vor putea crea un viitor frumos în țară”, a conchis Iurie Brumărel.

‹ adv ›

Construcția unui astfel de obiectiv este remarcabilă nu doar pentru instituție, dar și pentru raioanele din regiune. Ghenadie Verdeș, președintele raionului Nisporeni a comunicat că, Laboratorul va fi un exemplu de succes și mândrie pentru întreaga zonă.

„Raionul Nisporeni este un patrimoniu al vinificației, iar laboratorul didactic va fi un exemplu și o istorie de succes pentru alți producători din zonă. Producerea vinului devine din ce în ce mai populară în rândul acestora. Sperăm că proiectul va schimba multe, inclusiv va stimula producătorii de a planta soiuri tehnice. Vinul moldovenesc devine din ce în ce mai solicitat de piețele internaționale, iar implementarea tehnologiilor noi sunt promotorul acestuia. Trebuie să cultivăm tinerei generații dorința de a produce vin, mai ales că vor avea cele mai performante tehnologii la îndemână. Bineînțeles, acest laborator îi va face pe elevi dornici de a învața această profesie. Astfel, sunt create condiții echivalente cu cele de peste hotare”, a concluzionat președintele raionului.

Și corpul didactic apreciază efortul depus pentru edificarea unui asemenea Laborator. Ion Diavor, profesor de instruire practică și teoretică în vinificație, a recunoscut, meseria devine mai atractivă pentru tinerii care doresc să studieze tehnologia de producere a vinului.

„Activez deja de doi ani la această instituție, având o experiență de peste 40 de ani în vinificație. Am ales utilajul necesar, de ultimă generație, ținând cont de capacitatea fabricii, dar, totodată, ne-am gândit ca acesta să permită elevilor să se implice în procesele tehnologice. Producerea vinurilor, fie și în cantități mici, necesită o responsabilitate enormă, deoarece cea mai importantă este calitatea. Piața s-a schimbat, deci, cere calitate. Elevilor le-au plăcut mult schimbările din cadrul școlii și sperăm să fie cât mai mulți captați de această profesie, oportunități fiind multiple. În principiu, după finalizarea studiilor, elevii de aici au abilitățile necesare pentru a se angaja la orice întreprindere, dar și să contribuie la producerea unui vin de calitate”.

Oaspeții au rămas impresionați de posibilitățile și utilajele de care dispune Școala. Elizaveta Breahnă, expert coordonator în vinificație la Oficiul Național al Viei și Vinului a menționat că, Laboratorul inaugurat va permite educarea specialiștilor calificați, care vor contribui la dezvoltarea sectorului vitivinicol din țară.

„Școala pregătește muncitori calificați pentru sectorul vitivinicol, care mai apoi se vor angaja la întreprinderile din țară. La moment, majoritatea producătorilor de vin sunt înzestarți tehnologic cu echipamente și utilaje performante, respectiv un simplu muncitor care nu are o pregătire profesională nu se poate descurca. Sectorul are mare nevoie de specialiști cu studii medii sau superioare, care să deservească acest utilaj. Cu ajutorul investitorilor s-a realizat un Proiect la cel mai înalt nivel. Am degustat o Fetească Neagră, care pornind de la creșterea strugurilor și până la îmbuteliere a fost efectuat cu ajutorul elevilor, care își petrec studiile în această școală. Aici se învață cum se cresc corect struguri de calitate, cum se produce un vin natural. Vinul pe care l-am degustat este foarte bine dezvoltat și are format buchetul în sticlă cu arome fine de vanilie, prună, piper negru, pomușoare de pădure, fructe roșii. Are un gust specific soiului, lejer, bine dezvoltat, catifelat, rond, ușor băubil. Laboratorul inaugurat va permite educarea specialiștilor calificați care vor contribui la dezvoltarea sectorului vitivinicol din țară. Aș dori ca un număr cât mai mare de elevi să vină să învețe în această școală, după care să se angajeze în câmpul muncii”.

‹ adv ›

Mihail Maciuca, oenolog, speră că odată cu construcția unui astfel de Laborator va dispărea și problema lipsei brațelor de muncă calificate.

„Cred că Școala Profesională din Nisporeni a suportat schimbări importante, extrem de benefice. Este o investiție în ziua de mâine, datorită echipamentului modern ce oferă posibilitatea de a pregăti specialiști calificați în domeniu. Acum, aceasta dispune de săli de studiu moderne, profesori instruiți, laboratoare, ce vor contribui la dezvoltarea sectorului vitivinicol din țară. Amplasarea în această regiune, unde vița de vie este cultivată de mulți ani, la fel constituie un avantaj major. Este o oportunitate pentru studenți de a vedea ceva performant acasă. Deseori, colegii vinificatori susțin că, nu găsesc specialiști în domeniu, deci, laboratorul este și mai util. Am gustat vinul produs aici și mi-a plăcut calitatea acestuia”.

Nicolae Luncaș, student în anul I, a confirmat că, după ce au fot procurate utilaje noi este cu mult mai interesant și mai atractiv să studieze meseria pe care și-a ales-o cu multă dragoste.

„Sunt bucuros că voi avea ocazia să studiez specialitatea pe care am ales-o, având la îndemână tot ceea de ce am nevoie pentru a deveni un specialist de înaltă calificare. Profesorul ne-a explicat în detalii cum funcționează fiecare din aceste utilaje, cum putem utiliza reactivele din laborator și echipamentele de acolo. În toamnă, am participat la recoltare, dar și efectuarea lucrărilor de întreținere în plantațiile de viță de vie, deja cunosc câte ceva. Ne-a fost prezentată și o parte din tehnologia de producere. Sper mult să aflu cât mai multe despre producerea vinului, deoarece îmi doresc să lucrez după specialitate și voi deveni un vinificator adevărat”.

Precizăm că, în cadrul Programului „Filiera Vinului”investițiile totale în reabilitarea și dezvoltarea întregului lanț valoric al industriei vitivinicole au depășit 104 milioane de euro, prin 71 de proiecte investiționale, în cadrul cărora: au fost modernizate și retehnologizate conform standardelor de calitate internaționale – 55 de vinării, modernizate 8 întreprinderi din industria conexă, care produc ambalaj ecologic, accesorii pentru îmbutelierea vinului, echipamente vitivinicole ce corespund standardelor UE.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

După reforma din 2017, MADRM a rămas fără suficiente cadre

Insuficiența personalului în cadrul subdiviziunii financiar administrative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), constituie o carență esențială, se arată într-un...

Sisteme de irigare alimentate cu energie solară – o soluție inteligentă pentru gestionarea apei în agricultură

Irigarea prin picurare reprezintă aplicarea controlată a apei direct la rădăcina plantelor, ca răspuns la nevoile culturilor agricole, aceasta fiind cea simplă...

O companie din Moldova – prima din regiune care a cumpărat cel mai performant utilaj de imprimare a imaginilor pe lăzi

Piețele externe pot fi cucerite nu doar producând fructe de calitate, ci și ambalate corespunzător. Acest lucru este tot mai vizibil în...

Webinar: Uscarea prunelor – oportunități investiționale

Livada Moldovei organizează webinarul cu tematica: Uscarea prunelor – oportunități investiționaleSpeakerii webinarului: Dr., conferențiar universitar Andrei Cumpanici și reprezentantul...
‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Zorvec™ Vinabria™ – fungicidul care face diferența în combaterea manei viței de vie

Unul dintre cele mai noi și eficiente fungicide în combaterea manei viței de vie Zorvec™ Vinabria™, acum disponibil în Republica Moldova.

Avertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

În acest an, specialiștii Agarista Agricola au depistat dezvoltarea în masă în livezile de prun a dăunătorului Asphondylia pruniperda. În special, țânțarul galicol...
‹ adv ›

Recente

Investesc banii câștigați peste hotare în afacerea cu mure, pentru a-și reuni familia – istoria soților Burcovschi

Bogate în substanțe nutritive esențiale pentru sănătate, murele dulci și suculente sunt adevărate delicatese de vară. Așa se face că, deja de...

După reforma din 2017, MADRM a rămas fără suficiente cadre

Insuficiența personalului în cadrul subdiviziunii financiar administrative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), constituie o carență esențială, se arată într-un...

Importator de afine: Recolta din acest an este mai mare decât ne-am așteptat

Pline de vitamine și bogate în antioxidanți, afinele sunt fructele care nu ar trebui să lipsească din meniul verii. În ciuda faptului...

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.
‹ adv ›