‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn nou importator german interesat de prunele și pomușoarele moldovenești

Un nou importator german interesat de prunele și pomușoarele moldovenești

‹ adv ›
‹ adv ›

Recent, un nou importator german a fost impresionat de gustul și calitatea fructelor moldovenești. Astfel, echipa sa a vizitat, acum o săptămână, livezile unor producători locali de fructe, în cadrul unei misiuni comerciale organizate cu sprijinul APM în Moldova.

„Ei sunt interesați atât de pomușoarele autohtone, doar că înghețate, cât și de fructe în stare proaspătă, în special prune. La moment, producătorii de bacifere nu dispun de marfă care ar corespunde necesităților importatorului și nici de cantitățile solicitate. Ei au vorbit cu producătorii pentru livrări începând cu anul viitor”, a precizat pentru Agrobiznes, Tatiana Burcă, specialist marketing în cadrul programului Agricultura Performantă în Moldova.

Astfel, producătorii care vor încheia contracte cu acest importator vor primi și un certificat cu cerințele specifice, despre cum trebuie să pregătească pomușoarele pentru export.

„De exemplu, pot solicita zmeura să fie fărmițată ori fructul întreg, în funcție de unde urmează să o folosească. După aceste solicitări exacte ale cumpărătorului, producătorii moldoveni vor pregăti pomușoarele”, explică Tatiana Burcă, specialist marketing în cadrul programului Agricultura Performantă în Moldova

În prezent, livrări de pomușoare înghețate nu se pot face pentru că aproape toată marfa din frigidere a fost deja vândută. Cât privește exportul de prune, ca urmare a vizitei efectuate, importatorul a reușit să încheie contracte cu câțiva producători locali. Le-a plăcut și gustul și calitatea, dar și ambalajul fructelor.

„Importatorul a menționat că ar putea cumpăra în acest an în jur de 600 de tone și mai mult chiar. Dacă producătorii locali vor reuși să păstreze prunele în cele mai bune condiții până în noiembrie, ei și atunci sunt gata să le cumpere, doar să corespundă cerinețelor”, zice specialistul în marketing din cadrul APM.

Pentru acest imporator, standardele GLOBAL G.A.P. și GRASP nu sunt obligatorii, a precizat Tatiana Burcă.

„Totuși, cei care dețin aceste standarde pot cere un preț mai mare. Cu aceste certificate e mai ușor, pentru ei să vândă marfa pe piața Germaniei. Însă, acest importator lucrează și cu piața angro unde nu se cer aceste standarde pentru marfă, importantă e calitatea”, explică Tatiana Burcă.

„Au cumpărat prune de un calibru ce variază între 32 mm și 42 mm. A contat foarte mult ca prunele să fie crocante. Pulpa fructului – de culoare deschisă. Asta preferă consumatorul de acolo”, a mai adăugat specialistul în marketing, Tatiana Burcă.

Drept rezultat, 120 de tone de prune deja au fost livrate către piața germană. Este vorba de soiul Stanley și President.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii