Pădurile reprezintă importante resurse strategice naturale și regenerabile pentru țară și au potențialul de a contribui în mod pozitiv la dezvoltarea economică națională și bunăstarea cetățenilor. Ca urmare a schimbărilor din societate din ultimii ani – în structura economiei naționale, precum și în cadrul legislativ – a apărut necesitatea imperativă de desfășurare al unui Inventar Forestier Național.
Factori de decizie din cadrul mai multor agenții de stat din Republica Moldova evaluează necesitatea informațională în cadrul sectorului forestier național, într-un atelier FAO care dă startul unui nou proiect ce vizează dezvoltarea capacităților instituționale ale autorităților pentru pregătirea primului Inventar Forestier Național.
Atelierul întrunește 35 de participanți, reprezentând agenția Moldsilva, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, Biroul Național de Statistică, Agenția de Mediu, precum și alte instituții relevante și ONG-uri de mediu.
În cadrul evenimentului, participanții vor stabili responsabilitățile și implicarea instituțiilor naționale în organizarea inventarului, care este planificat pentru următorii ani.
„Sistemul îmbunătățit de planificare și monitorizare a resurselor forestiere va contribui semnificativ la gestionarea durabilă a pădurilor, la dezvoltarea rurală și la conservarea biodiversității”, a declarat Tudor Robu, adjunctul Reprezentantului FAO în Moldova, subliniind că dezvoltarea primului Inventar la nivel național este, de asemenea, în concordanță cu angajamentele internaționale ale țării față de dezvoltarea durabilă și promovarea economiei ecologice.
Primul Inventar Forestier la nivel național va furniza date pentru raportarea la convențiile internaționale (Convenția ONU privind Diversitatea Biologică, Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climaticeetc.) și la instituții și procese (FAO, MCFPE etc.) și de asemenea va permite elaborarea strategiei, politicii și programelor naționale privind resursele forestiere și va stabili baza pentru orice viitoare evaluare și monitorizare a resurselor forestiere în Republica Moldova.
Inventarul va furniza, de asemenea, date privind stocurile de carbon din ecosistemele forestiere, în conformitate cu dispozițiile Protocolului de la Kyoto, precum și date privind diversitatea biologică a pădurilor.
Pădurile joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic, conservarea biodiversității și protejarea terenurilor, a apelor și a bazinelor fluviale, a menționat Norbert Winkler-Ráthonyi, Specialist privind resursele forestriere din cadrul Biroului central al FAO. El a adăugat, de asemenea, că un bun management al silviculturii contribuie la combaterea deșertificării, prevenirea și reducerea degradării solului, precum și a riscului dezastrelor naturale, atenuând, în același timp, impactul schimbărilor climatice asupra securității alimentare și a energiei.
Potrivit Biroului Național de Statistică în 2018 fondul forestier și vegetația forestieră din afara fondului reprezentau 13,7% din suprafața țării – 462,7 mii ha, fondul forestier cuprinzând o suprafață de 419,2 mii ha din care 374,8 mii ha – păduri (0,086 ha pădure pe cap de locuitor). Terenurile acoperite de păduri deținute de statconstituiau 87,2%, cele deținute de administrația publică locală – 12,2% și de proprietarii privați – 0,6%.
Proiectul FAO face parte din Inițiativa Regională privind gestionarea durabilă a resurselor naturale în contextul schimbărilor climatice și al Programului Cadru de Țară 2016-2019.
Comentarii