Soiul american de nuci Tulare a apărut pentru prima dată în Moldova în anul 2014. Astfel, prima plantație de nuci a fost înființată cu un an mai târziu, în 2015. Este un lot experimental, amplasat în raionul Soroca. Timp de 5 ani, nucicultorii din cadrul pepinierei Voinești au analizat acest soi și au formulat anumite concluzii preliminare despre aclimatizarea lui, randamentul, aspectul, precum și despre parametrii fructului și calitatea miezului.
Deși inițial, producătorii se arătau foarte sceptici în privința lui, în special în ceea ce privește rezistența la înghețuri, soiul Tulare s-a dovedit a avea o capacitate de aclimatizare destul de bună.
Nucile de soi Tulare au în jur de 55-56 % de miez, iar coaja lor este un pic mai grosuță decât cea pe care o are soiul Pescianski, dar chiar și așa, e moale și poate fi ușor crăpată fără a detetriora miezul.
Faptul că perioada lui de maturare este în două etape nu blocheză lanțul de procesare primară, așa cum s-ar putea întâmpla, de exemplu, în cazul unui soi, care se coace concomitent și obligă producătorii să acționeze foarte repede.
Soiul Tulare urmează a fi omologat în țara noastră. În SUA, suprafața livezilor cu acest soi se întinde pe aproximativ 100 de mii de hectare.
Comentarii