FAO recomandă statelor din regiune să fie în alertă pentru o posibilă răspândire a unui virus detectat recent la păsările sălbatice de la Lacul Ubsu-Nur în Republica Tuva a Federației Ruse.
La sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie 2016, în cadrul activităților de monitorizare efectuate asupra populațiilor sălbatice de păsări migratoare de la Ubsu-Nur a fost detectat un virus de gripă aviară înalt patogenă de subtip H5N8. Virusul a fost confirmat în probele prelevate de la mai multe specii de păsări de apă, inclusiv pescaruși cu cap negru, stârcul cenușiu, cormoranul mare, stră-corcodelul, avoazete și rațe.
Virușii gripei aviare înalt patogene de subtipul H5 sau H7 cauzează adesea o morbiditate și mortalitate ridicată la păsările de curte galinacee, cum ar fi puii de găină domestică. Ele pot afecta, de asemenea alte păsări de curte, cum ar fi rațe, gâște și prepelițe, cu toate că unele tulpini pot produce infecții ușoare sau chiar asimptomatice la pasările de apă. Virușii HPAI de tip H5 sunt uneori izolați de la păsările sălbatice, mai ales speciile acvatice. Morbiditatea și mortalitatea în aceste păsări variază de la specie la specie și între sezoane, și depinde de vârsta și experiența imunologică a păsărilor individuale.
Ubsu-Nur este o zonă umedă vastă, care atrage o abundență de diverse păsări acvatice. Este un important loc de escală pentru păsările migratoare care folosesc Ruta Central Asiatică, care acoperă o suprafață mare continentală a Eurasiei între Arctica și Oceanul Indian.
„Odată cu deplasările post reproducere a păsărilor de apă, există posibilitatea ca agentul patogen să fie introdus în platourile siberiene, deschizând astfel o modalitate prin care virusul poate invada locații de escală de-a lungul Eurasiei de Vest și sistemele Afro-Eurasiatice de migrație a păsărilor acvatice „, a spus expertul FAO în Ecologia Bolilor și co-autor al raportului, Serghei Komenko.
Potrivit FAO, este posibil ca virusul H5N8 să se răspândească spre vest și spre sud, în același mod ca și o altă variantă emergentă a virusului gripei aviare înalt patogene, H5N1. Din acest motiv, se recomandă ca țările din Asia Centrală, Caucaz, Orientul Mijlociu, Europa și Africa de Vest – în special cei care s-au confruntat cu focare de gripă aviară înalt patogenă în trecut – să fie în stare de alertă și să crească supravegherea lor pasivă în următoarele șase până la douăsprezece luni.
Recomandări
FAO recomandă intensificarea supravegherii și a informării de către autoritățile naționale.
Recomandări generale:
- Este important să se raporteze păsările bolnave sau moarte – atât păsările sălbatice cât și păsările de curte.
- Autoritățile naționale ar trebui să se asigure că mijloacele de testare în laborator sunt capabile să detecteze viruși.
- Agricultorii și producătorii de carne de pasăre ar trebui să-și intensifice măsurile de biosecuritate, în scopul de a preveni introducerea potențială a virusului de la păsările sălbatice. Pentru a ajuta la prevenirea transmiterii, este important să se țină păsările de curte și alte animale ori de câte ori este posibil, departe de păsările sălbatice și sub-produsele lor.
- Asociațiile de vânători precum și autoritățile responsabile de protecția faunei trebuie fie informați că H5N8 și alți viruși pot fi prezenți la păsările de apă vânate la sfârșitul verii și în timpul migrației de toamnă din 2016.
- Consumatorii ar trebui să se spele pe mâini în mod corespunzător, să mănânce produse din carne numai bine gătită, și să se abțină de la colectarea, consumarea sau vânzarea de animale găsite bolnave sau moarte.
„Supravegherea efectuată la lacul Ubsu-Nur precum și raportarea promptă de către Federația Rusă și furnizarea de informații privind subtipul și caracterizarea genetică a virusului, au fost extrem de valoroase pentru avertizarea timpurie și acțiunile de prevenire a răspândirii”, a declarat Ofițerul Șef Veterinar al FAO, Juan Lubroth.
„Monitorizarea și supravegherea sezonieră sistematică în siturile umede selectate din Asia Centrală s-ar putea dovedi a fi un mijloc foarte util de previziune a epidemiilor de gripă aviară în Eurasia, Orientul Mijlociu sau Africa.”
Comentarii