‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUnde se pot adresa producătorii pentru a solicita suport în cazul pagubelor produse de...

Unde se pot adresa producătorii pentru a solicita suport în cazul pagubelor produse de calamități naturale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ploile torențiale sau cu grindină înregistrate în ultimele săptămâni au produs pagube pe câmpurile agricole în unele regiuni, iar o bună parte din producători sunt nevoiți să-și compenseze singuri pierderile în condițiile în care nu și-au asigurat culturile.

Totuși, în baza Hotărârii Nr. 1076 din 16-11-2010 cu privire la clasificarea situaţiilor excepţionale şi la modul de acumulare şi prezentare a informaţiilor în domeniul protecţiei populaţiei şi teritoriului în caz de situaţii excepţionale fermierii pot beneficia de suport în scopul compensării cheltuielilor provocate de fenomene naturale, dacă pagubele produse se încadrează în criteriile stabilite în această Hotărâre.

Spre exemplu, în cazul unei grindine, despăgubiri ar putea fi oferite dacă diametrul mediu al bobului de grindină este de 20 mm şi mai mult, iar în cazul unui vânt puternic, viteza acestuia ar trebui să fie de 25-30 m/s şi mai mult (accesați acest link pentru a analiza condițiile stabilite pentru toate Fenomenele meteorologice, agrometeologice şi hidrologice periculoase, Cap. II, p.11).

‹ adv ›

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, în cazul în care producătorul a înregistrat pagube produse conform criteriilor de mai sus, acesta trebuie să se adreseze la Comisia pentru Situații Excepționale.

„În fiecare localitate, primăria împreună cu reprezentanți ai Direcției Agricultură din raion și producătorul care a înregistrat pagube formează o comisie și merg la fața locului pentru a estima pagubele produse. Mai apoi, datele obținute sunt transmise către Guvern sub forma unui Act de constatare a prejudiciului”, ne-au explicat reprezentanții MADRM.

De obicei, pentru a despăgubi fermierii banii sunt alocați din primărie, însă dacă aceasta nu dispune de surse suficiente, solicită suportul Consiliilor raionale. Însă în cazul în care nici acestea nu dispun de surse suficiente, cererea de solicitare împreună cu Procesul verbal al ședinței CSE și Actul de constatare a prejudiciului sunt transmise Guvernului.

Totuși, mai mulți producători susțin că procesul de obținere a suportului este foarte anevoios, de cele mai multe ori fiind amânată oferirea acestuia din motiv că nu sunt suficiente resurse prevăzute în acest scop.

‹ adv ›

Pentru a afla mai multe detalii despre experiența fermierilor la acest subiect, vă invităm să deveniți membru al grupului nostru pe Viber Agrobiznes Club.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›