‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole„Uneori, mai puțin înseamnă mai mult” - rezultatele răririi chimice a merelor obținute de...

„Uneori, mai puțin înseamnă mai mult” – rezultatele răririi chimice a merelor obținute de Terra-Vitis SRL

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierul Dmitri Mihov, Terra-Vitis SRL, de ani buni realizează rărirea chimică în livezi. Acesta a reușit să se convingă de faptul că „Uneori, mai puțin înseamnă mai mult”, în condițiile în care la realizarea răririi a obținut și în condiții de secetă recolte de calitate mai bună.

„Rărirea chimică a merelor are unele avantaje față de rărirea manuală – nu necesită brațe de muncă și are o influență pozitivă asupra diferențierii mugurilor de rod pentru recolta viitoare. Anul acesta am optat pentru răritul în 2 etape la soiul Golden Delicious: Dirager (1NAA) – 0,3 l/ha când diametrul fructului central era de 7 mm și Dira-Max LG (6BA+1NAA) – 2,0 l/ha. Ca rezultat, am majorat greutatea fructelor aproape de 2 ori față de martor, obținând peste 70% fructe cu diametrul 70+ și putem privi cu speranța la depunerea recoltei pentru anul viitor. Produsul Dira-Max a fost aplicat când diametrul fructului central era de 12 mm”, ne-a spus Dmitri Mihov.

Diferența de recolte și aspectul fructelor cu și fără realizarea răririi chimice; FOTO: Dmitri Mihov

Potrivit lui Ananie Peșteanu, doctor în științe agricole, de obicei, diferența de recoltă în plantațiile în care a fost realizată rărirea chimică comparativ cu cele în care nu a fost este de circa 5-7%.

„Rărirea chimică trebuie realizată cu utilizarea regulatorilor de creștere. În condiții de secetă, cum ar fi cele din acest an, este necesar în luna iulie de realizat o corecție. Dacă, potrivit prognozelor, în următoarea perioadă nu vor fi precipitații este necesară corecția manuală, înlăturând cu circa 20-30% mai multe mere decât sunt lăsate de obicei în coroană în anii cu precipitații suficiente. În acest mod, având condiții nefavorabile de creștere și dezvoltare a fructelor, putem oricum obține producții satisfăcătoare. În acest an, din cauza temperaturilor reduse, pe mere s-a format „inelul de îngheț”, astfel operațiunea de rărire a fost realizată și în scopul înlăturii merelor afectate de îngheț”.

Cantitatea de mere înainte și după rărire; FOTO: Dmitri Mihov

În fiecare an, în cadrul Terra-Vitis SRL, sunt aplicați regulatori de creștere la mere, struguri și pere. Fermierul Dmitri Mihov susține că aplicarea regulatorilor de creștere în vii și livezi este o practică foarte delicată.

„În sectorul strugurilor de masă, regulatorii de creștere se aplică în mai multe scopuri: accelerarea coacerii, sporirea legării, majorarea uniformității și calibrului bobițelor, obținerea strugurilor lacși, etc. În pomicultură, se aplică pentru legarea mai bună a fructelor, răritul fructelor și diferențierea mai bună. În cadrul companiei, de mai mulți ani testăm diverse preparate, iar comercial utilizăm în dependență de condițiile climaterice:

  • Struguri de masă: giberelina GA3 – pentru majorarea uniformității bobițelor la soiurile Codreanca, Cardinal, Podarok Zaporojiu, etc., pentru mărirea greutății medii a bobițelor și strugurilor (soiurile apirene, unele soiuri cu semințe);
  • Pere: giberelina GA3 si GA4+7 – pentru sporirea legării fructelor, în cazul condițiilor neprielnice din timpul înfloritului;
  • Mere: giberelina GA4+7 – pentru prevenirea rugozității (soiul Golden Delicious); auxine NAD, 1NAA, benziladenine 6BA și metamitron sau, în combinație, – pentru răritul fructelor.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›