După trecerea unui front rece puternic începând cu 5 aprilie, mai multe țări din regiune au fost afectate în special în ceea ce ține de culturile horticole. După Polonia, Ungaria raportează pierderi importante.
În Moldova cât și România pierderile totale urmează a fi estimate în următoarele zile.
În Ungaria, până duminică, s-au înregistrat înghețuri ușoare pe arii extinse, iar luni dimineață înghețul s-a manifestat aproape generalizat, cu excepția regiunii de nord-vest și a țărmului sudic al lacului Balaton.
Nordul și nord-estul țării, unde se află aproape două treimi din regiunile pomicole, au înregistrat temperaturi între -6 și -8 grade Celsius, afectând mai multe specii de pomi fructiferi.
Se estimează că aproximativ 90% din suprafețele cultivate cu pomi fructiferi au fost afectate, cu daune observate la majoritatea speciilor.
*Potrivit datelor oficiale, suprafața totală cultivată cu pomi fructiferi în Ungaria este de 97.000 hectare, cu o recoltă anuală de 800.000 până la 900.000 de tone. În anul 1982 s-a înregistrat o producție record de 1.934.000 de tone de fructe, însă de atunci volumul a scăzut.
Cele mai importante specii de fructe sunt mărul, prunul european, vișinul și zmeura. Mărul deține o pondere semnificativă, ajungând la aproape 60% din total.
Deși s-au utilizat metode de protecție împotriva înghețului, fenomenul de îngheț advectiv – adus de mase de aer rece din exterior – a fost dificil de gestionat cu tehnologiile actuale.
Pagubele au fost amplificate de durata înghețului, care a ajuns până la 12 ore, dintre care 6–8 ore în intervale de temperatură critică pentru culturile afectate.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Speciile cu înflorire timpurie, precum caisul și migdalul, au finalizat în mare parte perioada de înflorire, în timp ce piersicul, cireșul, vișinul și prunul se află în plin proces de înflorire sau abia au început.
Înghețul a dus temperaturile sub pragul critic de -2°C, ceea ce ar putea genera pierderi în aceste livezi.
Evaluarea pagubelor este în curs, iar rezultatele sunt așteptate în jurul datei de 14–15 aprilie.
Potrivit serviciului meteorologic HungaroMet, și în Ungaria înghețurile ar putea continua până vineri, însă cu intensitate mai redusă, iar riscul de îngheț se va diminua spre sfârșitul săptămânii.
Comentarii