Din cele mai vechi timpuri se știe că, în vasele de lut mierea de albine se poate păstra și peste 3 mii de ani. Tocmai din acest motiv, doi apicultori și-au unit forțele și au decis să pună pe roate o afacere dulce, care să ne ducă faima în toată lumea.
Așa, în anul 2015, Andrei Vrabii și Eduard Melnic au pornit să dezvolte o afacere în apicultură și și-au propus să se deosebească de toți ceilalți apicultori, în primul rând prin faptul că, produc și ambalează doar miere de propria producție, dar și prin modul de ambalare – în oale din lut.
„Mă ocup cu apicultura profesional din anul 2015, dar am fost pasionat întotdeauna de această profesie, pentru că vin dintr-o familie de apicultori, unde și bunelul și tata creșteau albine. Am decis să fac o apicultură profesională, deoarece cred că dacă produci miere de calitate neapărat o să găsești și cumpărătorul potrivit. În anul 2016, am cooperat cu colegul meu Eduard Melnic și am construit o bază de procesare. Acolo procesăm doar mierea produsă de noi, nu colectăm de la alți producători, deoarece noi purtăm răspundere doar pentru mierea pe care o producem personal”, ne-a povestit Andrei Vrabii.
Prisaca, în care la moment sunt 340 de familii de albine, este amplasată în Bender, zona Gîrbovăț, iar această locație le permite să extragă, în mare parte, miere monofloră, adică miere de salcâm, hrișcă și pălămidă.
„Dispunem de utilaje și tehnica necesară pentru a practica stupăritul pastoral. În prisacă lucrăm 5 oameni și ușor ne descurcăm cu munca pe care trebuie să o realizăm. Principiul nostru de bază este că albina trebuie să aibă mereu miere. De aceea, pentru iarnă lăsăm câte 27 de kg de miere în stupi și nu folosim siropul de zahăr”, a mai adăugat Andrei.
Au participat la mai multe concursuri, unde au ocupat locuri de frunte, iar acest fapt le oferă și mai multă încredere și dorință de a se dezvolta și a investi în afacerea pe care o au.
„Am participat la concursul „London Honey Awards” unde am fost premiați cu medalia de argint. În anul curent, ne-am dori să participăm din nou, dar toate aceste deplasări ne costă, iar noi toate investițiile pe care le-am realizat au fost din propriile surse financiare, obținem venituri și investim”, a mai spus Andrei.
Ideea de a ambala mierea în oale din lut a venit din necesitatea de a oferi cumpărătorilor un produs care să-și păstreze proprietățile cât mai mult timp, iar cumpărătorii să-l poată savura cu plăcere.
„Sunt responsabil mai mult de procesarea și ambalarea mierii. Modul în care ambalăm mierea ne permite să păstrăm produsul cu mirosul său specific, dar și cu proprietățile sale o perioadă mai îndelungată de timp. Deja a fost demonstrat că cel mai bun ambalaj pentru păstrarea mierii este cel din lut. Nu glazurăm ceramica, dar o procesăm înăuntru cu ceară. Respectiv mierea se păstrează într-un mediu natural. Pergamentul de deasupra este la fel prelucrat cu ceară și astfel mierea este conservată ermetic. Ceara pe care o folosim este tot din prisaca noastră, nu o procurăm. Astfel, am reușit nu doar noi să ne dezvoltăm, oferind un ambalaj deosebit pentru miere, dar oferim posibilitatea și celor care ne pregătesc aceste oale să aibă un câștig”, a intervenit Eduard Melnic.
Mierea ambalată în oale din lut este comercializată în mare parte pe piața din Federația Rusă deși, spun apicultorii, că au vândut și în Franța, Germania.
„La moment, vindem o în partide mici atât în Rusia, cât și în Franța, Germania. Dispunem și de certificatul Kosher, pe care l-am obținut după ce o echipă de specialiști din Germania au venit și au asistat întreg lanțul de producere a mierii, începând de la prisacă și până la ambalare. De această miere sunt foarte interesați cei din Franța, în mare parte este procurată de membrii comunității evreiești. Pe piața locală vindem mai puțin, pentru că consumatorii nu își pot permite să cumpere la prețul pe care îl cerem, dar este un preț argumentat pornind de la faptul că mierea pe care o comercializăm este de calitate înaltă, certificată”, ne-a explicat Eduard.
Desigur că, se confruntă cu mai multe probleme, dar spun producătorii, că până la urmă sunt niște probleme care se soluționează.
„Ne-am planificat ca în anul viitor să obținem certificatul bio pentru mierea pe care o producem, la moment schimbăm stupii și ramele, ca să corespundă cerințelor. Acest certificat ne va ajuta ca să putem exporta miere în UE și totodată, să obținem un venit mult mai bun, dar și o încredere mult mai mare din partea consumatorilor. Desigur că intenționăm să mărim numărul de albine”, a menționat Andrei.
La moment, este mentor pentru 3 producători care doresc să se ocupe cu apicultura. Andrei Vrabii consideră că aceasta este o afacere profitabilă, care îți poate asigura un venit acasă, fără să fii nevoit să mergi peste hotare, doar că trebuie să muncești mult.
„Consider că, pentru dezvoltarea sectorului dat avem nevoie de susținere din partea statului și anume prin construcția unor magazine agricole în orașe, astfel ca producătorii să poată să-și comercializeze producția. Dacă ar fi existat asemenea magazine cu produse autohtone, cred că ne cunoște deja o lume întreagă”, a ținut să amintească Eduard.
Comentarii