‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUniunea Europeană - partenerul principal al Moldovei în exportul de fructe

Uniunea Europeană – partenerul principal al Moldovei în exportul de fructe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial al Moldovei în sectorul fructelor, anunță Asociația Moldova Fruct.

De la semnarea Acordului de Asociere și a Acordului (Zonei) de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC/DCFTA) relația comercială dintre cele două părți s-a dezvoltat semnificativ.

ZLSAC/DCFTA continuă să aducă beneficii economiei moldovenești, oferind acces preferențial fructelor moldovenești pe piața europeană, în absența taxelor vamale.

‹ adv ›

De la primele loturi de fructe livrate în UE, țara noastră a reușit să exporte, în 2023, 38,7% din cantitatea totală de fructe exportată. Iar dacă reușim să vindem în UE, vindem oriunde în lume.

Liberalizarea regimului de vize a permis producătorilor moldoveni să desfășoare numeroase vizite de studiu și de afaceri, prin intermediul cărora să însușească practicile de producție și tehnologii în țări precum Italia, Olanda și Franța, iar în rezultat să adopte strategiile de producție și vânzare, raportate cerințelor pieței europene.

Deschiderea și susținerea Uniunii Europene față de Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina, au condus la liberalizarea temporară a taxelor la importul de fructe moldovenești (Regulamentele UE 2024/1501 și 2023/1524).

‹ adv ›

Aceste măsuri au avut un impact major asupra creșterii exporturilor pe piețele noi de desfacere.

„Uniunea Europeană este garantul dezvoltării Republicii Moldova. Exemplele României și Poloniei demonstrează clar câte are de câștigat Republica Moldova în urma integrării.

Subvențiile pentru modernizarea rapidă a agriculturii, cu precădere a sectorului de fructe, vor face posibil ca țara noastră să devină Livada Europei.

Este esențial să valorificăm, acum, această oportunitate ca fructele moldovenești să se bucure și-n continuare de o piață sigură, stabilă și numeroasă, cu peste 450 de milioane de consumatori,” a declarat Iurie Fala, Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Fructele moldovenești sunt exportate, fără taxe vamale, în toate cele 27 de țări membre ale UE, ceea ce le oferă un avantaj competitiv.

În lipsa acestor măsuri de liberalizare, exporturile ar fi fost supuse unor taxe vamale între 6% și 12%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›