‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUPZM susține că prețul zahărului din Moldova a ajuns la nivelul regional

UPZM susține că prețul zahărului din Moldova a ajuns la nivelul regional

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Preţul la zahăr în Moldova la începutul lunii iunie 2014 a ajuns la nivelul regional, fapt ce permite ramurii sfeclei de zahăr să treacă la nivelul normal de funcţionare.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, citând declaraţia producătorilor de zahăr din Moldova (UPZM), din cauza situaţiei nefavorabile din primul trimestru al anului 2014, condiţionată de fluxul pe piaţă în contul datoriilor a zahărului de barter de către un producător, alţi producători au suferi pierderi.

„Ei au fost nevoiţi să vândă zahărul la un preţ foarte scăzut, pentru a finanţa partenerii agricoli în procurarea seminţelor, carburanţilor, îngrăşămintelor şi surselor de protejare a plantelor. Situaţia s-a înrăutăţit prin deprecierea cursului leului moldovenesc şi majorarea preţurilor la carburanţi. Iar la finisarea perioadei de semănare, când producătorii de zahăr şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de partenerii din sectorul agricol, preţul la zahăr a revenit la nivelul normal”, se vorbeşte în document.

‹ adv ›

Uniunea atrage atenţie la faptul că creşterea preţului la zahăr în unele ţări din regiune în ultimele trei luni a atins 30%, iar în Moldova aceasta nu a depăşit 10%.

„O astfel de creştere la începutul verii are caracter sezonier. Preţul mediu de comercializare a zahărului la depozitele producătorilor în mai a constituit 11,25 lei pentru 1 kg, atunci când în Rusia acesta constituia 12,6 lei, în Kazahstan – 13,5 lei. În Ucraina, de la începutul anului preţurile la zahăr s-au majorat cu 33,1%, iar anual creşterea a constituit 66%”, se menţionează în declaraţie.

Uniunea a calificat creşterea preţurilor la zahăr în Moldova cu 30%, anunţată în presă, ca o „dezinformare”, subliniind că preţul la zahăr în RM se formează în baza pieţei.

‹ adv ›

„Rentabilitatea potenţială a zahărului este limitată dintr-o parte de costul înalt al sfeclei şi resurselor energetice, iar din alta – de preţurile regionale la zahăr. În condiţiile comerţului liber şi vulnerabilitatea frontierei moldo-ucrainene faţă de contrabandă, producătorii de zahăr nu pot majora preţurile pentru o rentabilitate mai mare”, se menţionează în documentul citat.

Indiferent de acest fapt, la UPZM se vorbeşte că condiţiile cadrul, formate în ultimii 10 ani, de funcţionare a ramurii permit investirea în producerea de zahăr şi sfeclei de zahăr sute de milioane de lei anual. Volumul anual total de producere al ramurii depăşeşte 1,5 mlrd. lei. Zahărul moldovenesc anual este exportat în volum de 30 mii tone. Geografia exportului acestuia se extinde în permanenţă. Dacă anterior punctul final de livrare a zahărului în direcţia sud era România, atunci în primul trimestrul al anului 2014 zahărul moldovenesc era transportat în Cipru, Bulgaria, ţările baltice.

„INFOTAG” precizează: Pe piaţa de zahăr din Moldova activează IM „Sudzucker Moldova” S.A. (fabrici la Drochia şi Făleşti cu o cotă de piaţă de – 39%), Magt-Vest SRL (fabrici la Glodeni şi Donduşeni – 32%) şi Moldova-Zahar SRL (fabrică la Cupcini – 29%).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›