‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. USAID a oferit utilaje apicole moderne studenților de la UASM

FOTO. USAID a oferit utilaje apicole moderne studenților de la UASM

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Studenții de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) vor studia apicultura în cadrul stupinei didactice și laboratorului dotat cu suportul proiectului USAID/Agricultura Performantă în Moldova. La moment, la UASM sunt circa 96 de studenți, 20 de masteranzi și 6 doctoranzi care au în programul specialității de bază apicultura, iar alți 400 de studenți au cursul de apicultură.

Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova a menționat că, echipamentele și utilajul modern vor contribui nemijlocit la dezvoltarea sectorului apicol din Moldova, acestea oferind posibilitatea efectuării unor cercetări ample și utile în domeniu.

„Importanța acordării acestui grant Universității Agrare este majoră. Acesta va avea un impact foarte mare asupra studenților și în general a apiculturii din Moldova. Stupii sunt performanți și asigură atât o cantitate, cât și o calitate mult mai înaltă. Stupii tradiționali, orizontali nu mai sunt eficienți de a fi exploatați, deoarece nu sunt atât de productivi și mierea deseori era poluată la aplicarea tratamentelor la albini. Utilajul și stupii oferă studenților posibilitatea de a efectua studii mult mai aprofundate. Aceștia vor îngriji singuri de stupi, de albine, vor putea să le populeze și să facă nemijlocit cercetări științifice. Astfel, apicultura din Moldova va profita de inovații și avantaje. Sala de studii este dotată și cu microscoape, datorită cărora poate fi determinată puritatea rasei obținute în urma încrucișării albinelor cu diferiți trântori. Aceasta este o problemă pentru noi, deoarece sunt importate neoficial diferite rase obținute în laborator, cum ar fi hibridul Buckfast creat artificial care este foarte productiv, însă nu poate fi înmulțit natural. Apicultorii de la noi încearcă să-l înmulțească, iar descendenții obținuți distrug puritatea rasei autohtone și aceasta poate chiar să dispară”, a spus Ion Maxim.

Rectorul UASM Liviu Volconovici, în cadrul evenimentului de inaugurare a prisăcii didactice și a laboratorului, a menționat că echipamentul modern le oferă posibilitate studenților să devină specialiști înalt calificați, care vor corespunde necesităților din sectorul privat. Potrivit rectorului UASM, pe parcurs se vor moderniza și alte echipamente didactice ce vizează agricultura performantă.

Nicolae Eremia, academician, profesor universitar pentru cursul de apicultură, a menționat că anterior studenții studiau pe baza câtorva stupi tradiționali vechi de circa 50 de ani, instrumentele primare erau depășite de timp, iar noile facilități corespund celor mai moderne tendințe din domeniul apicol.

‹ adv ›

Oleg Stiopca, specialist al proiectului USAID/APM, a declarat că grantul oferit UASM se încadrează în strategia proiectului de modernizare a sectorului apicol din Moldova și transformare a acestui domeniu din hobby în afacere profitabilă.

Studenții UASM, în a căror program de studii este inclusă apicultura, au rămas vădit impresionați de laboratorul modern ce va fi acum accesibil pentru ei. Într-un interviu acordat pentru Agrobiznes, aceștia au menționat că, utilajele și echipamentele moderne le vor permite să desfășoare lecțiile și cercetările mult mai eficient și rapid.

„Inițial, când abia începusem cursul de Apicultură era destul de greu pentru noi, deoarece materialele didactice necesare erau vechi, nu aveam stupi sau utilaje noi, care sunt folosite acum de producători și nu puteam efectua analize sau studiu mai aprofundat. Acum însă, avem practic totul la îndemână pentru a petrece orele de laborator, dar și de teorie mult mai eficient și mai rapid”, a menționat Daniela Malancea, studentă anul III, specialitatea Siguranța Produselor Agroalimentare.

 

„Am început în acest semestru cursul de Apicultură și-mi par acum foarte interesante și utile lecțiile la acest obiect, datorită faptului că avem la dispoziție un laborator modern dotat cu utilaje și echipamente utilizate de apicultorii moderni. Ne este mult mai ușor să facem lucrări practice și alte analize. Aceste utilaje corespund cerințelor UE, iar nouă, învățând cum să lucrăm cu acestea, ne va fi mult mai ușor să inițiem o afacere de succes în apicultură și apoi să comercializăm produse de calitate”, a spus Mihai Gorobcean, student anul II, specialitatea Zootehnie.

„Urmează să încep cursul de Apicultură în anul următor și mă bucur mult că vom avea la dispoziție toate materialele didactice de care vom avea nevoie. Asimilăm mult mai eficient informația când vedem cum arată și funcționează real un dispozitiv sau utilaj. Am văzut că laboratorul este dotat inclusiv cu microscoape moderne, dispozitive și utilaje apicole. Cred că la acest obiect prezența la ore va fi de 100%, datorită acestor schimbări”, a conchis Alina Rotari, studentă anul I, specialitatea Viticultură și Vinificație.

‹ adv ›

Echipamentul nou apicol, în valoare de circa 140 de mii de lei, include instrumente primare, stupi verticali, extractor cu rame de inox, seturi apicole, lame, echipament IT și alte utilaje ce vor facilita procesul de studiu.

Amintim că, UASM este unica instituție de învățământ agricol superior universitar din Republica Moldova, unde studiază peste 4000 de studenți. Iar echipamentele performante și resursele didactice inovative vor contribui la îmbunătățirea calității studiilor oferite și vor atrage noi tineri să studieze domeniile agricole.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›