‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUscătoria de fructe de la Sadova - afacerea unui tânăr gastarbeiter

Uscătoria de fructe de la Sadova – afacerea unui tânăr gastarbeiter

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ion Gaber este un tînăr de 30 de ani din localitatea Sadova, raionul Călărași care după mai mulți ani petrecuți în străinătate a decis să se întoarcă acasă și să-și lanseze propria afacere.

Am decis să revin de peste hotare. Așa sunt eu – patriot de felul meu. Mie nu-mi place străinătatea, vreau să fiu gospodar la mine acasă, deși să fii gospodar este destul de greu.

Sunt la început de cale – am lansat afacerea în domeniul uscării fructelor în anul 2013, dar înainte de aceasta am studiat foarte atent piața și posibilitățile de accesare a unui credit”, povestește Ion Gaber.

Despre oportunitățile de creditare ale Programului Compact tînărul antreprenor a aflat studiind internetul. ”Mi-am dat seama că ideea mea de afacere se încadra perfect în condițiile Programului. În plus, un avantaj pe care l-am considerat enorm, a fost scutirea de TVA la importul utilajului.”

Ion Gaber a construit o uscătorie de fructe. Nu întîmplător a luat această decizie. Raioanele Călărași și Nisporeni sunt renumite prin numeroase plantații de prun, iar uscătorii sunt puține în această regiune. Pînă în prezent, producătorii au preferat să-și comercializeze producția direct din livadă.

”În satul Sadova aveam o singură uscătorie de fructe. Iată de ce, pentru început, am hotărît să prestez servicii de uscare a prunelor pentru producătorii din localitate. Admit că, inclusiv din cauza embargoului impus de Federația Rusă, am foarte multe solicitări, atît de la băștinași, cît și de la producătorii din alte localități. În anul curent, am reușit să uscăm 15 tone de prune, cred că vom mai usca 15 tone. Ulterior, cînd se vor culege merele, probabil vom usca și mere. La moment am angajate 4 persoane. Din păcate avem o problemă mare în localitate cu forța de muncă. Toată lumea caută lucrători, nimeni nu caută de muncă. Aducem oameni de peste 3 sate”, relatează tînărul.

‹ adv ›

Antreprenorul a procurat utilajul pentru uscătorie din creditul de 42 mii euro accesat prin intemediul Programului Compact. Din bani proprii a cumpărat încăperea pentru uscătorie. Investiția totală a constituit cca 1,3 mil. lei. Tunelul pentru uscarea fructelor a fost achiziționat din Serbia. Acesta funționează pe gaz și are o capacitate de 6 tone de fructe.

Prețul pentru prestarea serviciilor de uscare ajunge pînă la 8-10 lei/kg, în funcție de gradul de coacere a prunelor.

”Consider că în afacerea cu fructe uscate riscurile sunt foarte mici. Fructele uscate pot fi păstrate mai mult timp, fără a-și pierde gustul și calitățile nutritive și pot fi depozitate mai ușor, pentru că volumul lor se reduce. Nu sunt necesare condiții de păstrare foarte deosebite, doar o încăpere uscată. Iată de ce pentru viitor aș dori să achiziționez materie primă: să usuc nu doar prune și mere, dar și legume, măcieș. Intenționez să studiez piața cepei uscate”.

‹ adv ›

Tînărul antreprenor de la Sadova este pregătit să facă față tuturor provocărilor. În prezent deține o livadă de prun pe 60 de ari, dar și o plantație de căpșun pe 1,5 hectare. În ultimul an căpșunele nu i-au adus profitul scontat și planifică să planteze și pe această suprafață pruni. Totuși, tînărul consideră că activitatea în agricultură, ca și în alte domenii, trebuie să fie divizată: cel care produce trebuie să producă, iar cel care procesează – să se ocupe doar de acest domeniu.

”În agricultură trebuie să muncești foarte mult pentru a obține profit”- consideră Ion Gaber. ”Eu îmi privesc afacerea cu optimism. În viitor ași vrea să mai achiziționez 2-3 tuneluri, să pot asigura o cantitate mai mare de fructe și să pot negocia comercializarea acestora la un preț avantajos”, încheie antreprenorul.

Material editat în cadrul buletinului Compact Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›