În scopul asigurării unor recolte stabile şi calitative, a reducerii impactului factorilor de mediu, se recomandă utilizarea stațiilor meteo locale de diferită complexitate în plantaţiile viticole. Stația meteo iMetos este un dispozitiv universal, la care se pot conecta până la 80 senzori, în funcție de indicatorii doriți.
Ea poate controla următorii parametri:
- temperatura şi umiditatea relativă a aerului;
- temperatura şi umiditatea solului (la diferite adâncimi);
- umiditatea frunzei;
- radiațiile solare;
- presiunea atmosferică;
- viteza şi direcția vântului;
- luminozitatea; etc.
Efectul înalt al stațiilor meteo constă în prognoza dezvoltării agenţilor patogeni pentru viţa de vie, prin colectarea datelor direct de pe teren şi le procesează cu ajutorul softurilor speciale, alcătuind o prezentare complexă, accesibilă prin intermediul unei adrese de web www.fieldclimate.com, în timp real.
Temperatura mai mare de 12°C, şi umiditatea relativă a aerului de peste 95% sunt condiţiile favorabile pentru dezvoltarea manei viței de vie (Plasmopara Viticola Berl. & De Toni). Temperatura medie şi umiditatea relativă a aerului mai mici de valorile menționate reduc riscul dezvoltării manei viţei de vie (fig. 1-2). Temperatura între 21-32°C, sunt condițiile favorabile pentru dezvoltarea făinării viței de vie Uncinula Necator (Schwein) Burrill. Cu cât durata menținerii acestor temperaturi este mai mare cu atât mai mare se face riscul de infectare de făinare (fig. 3).
Conţinutul de zahăr mai înalt de 6%, umiditatea sporită sunt unele dintre condiţiile de dezvoltare a putregaiului cenuşiu al viței de vie (Botrytis Cinerea). Totodată în schema din (fig. 4) este arătat când este cel mai înalt grad de infecţie cu acest patogen.
Pe lângă cele menţionate staţiile meteo sunt înzestrate cu un serviciu de avertizare pe telefonul mobil. În cazul, în care există un risc de îngheț, secetă sau afecțiune de boală în vie, obținem un SMS-alertă de avertizare pe telefonul mobil. Datele sunt procesate automat pentru a avertiza privind atacul de boli, secetă, alte intemperii şi se vor propune recomandări specifice privind modul de acțiune pentru a preîntâmpina anumite efecte nedorite, cu minim de efort şi a diminua prejudiciile economice. Această informație este valabilă pentru tehnologiile moderne de protecție fitosanitară a strugurilor ce permite de a economisi timp, bani şi resurse.
Autor: Gheorghe Nicolaescu, Dr., consultant național în producerea strugurilor de masă
© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).
Comentarii