‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaUtilizarea stațiilor meteo la producerea strugurilor de masă

Utilizarea stațiilor meteo la producerea strugurilor de masă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În scopul asigurării unor recolte stabile şi calitative, a reducerii impactului factorilor de mediu, se recomandă utilizarea stațiilor meteo locale de diferită complexi­tate în plantaţiile viticole. Stația meteo iMetos este un dispozitiv universal, la care se pot conecta până la 80 senzori, în funcție de indicatorii doriți.

Ea poate controla urmă­torii parametri:

  • temperatura şi umiditatea relativă a aerului;
  • temperatura şi umiditatea solului (la diferite adâncimi);
  • umiditatea frunzei;
  • radiațiile solare;
  • presiunea atmosferi­că;
  • viteza şi direcția vântului;
  • luminozitatea; etc.

Efectul înalt al stațiilor meteo constă în prognoza dezvoltării agenţilor pa­togeni pentru viţa de vie, prin colec­tarea datelor direct de pe teren şi le procesează cu ajutorul softurilor speciale, alcătuind o prezentare comple­xă, accesibilă prin intermediul unei adrese de web www.fieldclimate.com, în timp real.

‹ adv ›

Temperatura mai mare de 12°C, şi umiditatea relativă a aerului de peste 95% sunt condiţiile favorabile pentru dezvoltarea manei viței de vie (Plasmopara Viticola Berl. & De Toni). Temperatura medie şi umidita­tea relativă a aerului mai mici de va­lorile menționate reduc riscul dezvol­tării manei viţei de vie (fig. 1-2). Tem­peratura între 21-32°C, sunt condiții­le favorabile pentru dezvoltarea făi­nării viței de vie Uncinula Necator (Schwein) Burrill. Cu cât durata men­ținerii acestor temperaturi este mai mare cu atât mai mare se face riscul de infectare de făinare (fig. 3).

Conţinutul de zahăr mai înalt de 6%, umiditatea sporită sunt unele dintre condiţiile de dezvoltare a putregaiului cenuşiu al viței de vie (Botrytis Cinerea). Totodată în schema din (fig. 4) este arătat când este cel mai înalt grad de infecţie cu acest patogen.

Pe lângă cele menţionate staţiile meteo sunt înzestrate cu un serviciu de avertizare pe telefonul mobil. În cazul, în care există un risc de îngheț, secetă sau afecțiune de boa­lă în vie, obținem un SMS-alertă de avertizare pe telefonul mobil. Datele sunt procesa­te automat pentru a avertiza privind atacul de boli, secetă, alte intemperii şi se vor pro­pune recomandări specifice privind modul de acțiune pentru a preîntâmpina anumite efecte nedorite, cu minim de efort şi a diminua prejudiciile economice. Această infor­mație este valabilă pentru tehnologiile moderne de protecție fitosanitară a strugurilor ce permite de a economisi timp, bani şi resurse.

‹ adv ›
Fig. 1. Datele staţiei de tipul iMETOS® şi prognoza dezvoltării manei viţe de vie (Plasmopara Viticola Berl. & De Toni) — infecţia primară.
Fig. 2. Datele staţiei de tipul iMETOS® şi prognoza dezvoltării manei vitei de vie (Plasmopara Viticola Berl. & De Toni) — infecţia secundară.
Fig. 3. Datele staţiei meteo de tipul iMETOS® și prognoza dezvoltării făinării viţei de vie (Uncinula Necator [Schwein] Burrill).
Fig. 4. Datele staţiei meteo de tipul iMETOS® și prognoza dezvoltării putregaiului cenușiu al viţei de vie (Botrytis cinerea).

Autor: Gheorghe Nicolaescu, Dr., consultant național în producerea strugurilor de masă

© Buletin inovaţional pentru producătorii de legume editat de către Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›