Valentin Caracaș, inginer-agronom la Focaro-Agro și cooperativa de producători Ținut-Agro din raionul Ștefan Vodă, coordonează activitățile pe o suprafață de aproximativ 4.000 de hectare.
Expertiză și viziune în gestionarea a 4.000 de hectare
Gestionarea eficientă a culturilor, combinată cu tehnologiile agricole și produsele avansate, a permis obținerea unor rezultate bune de-a lungul anilor.
În cadrul exploatației agricole, se cultivă grâu de toamnă, orz de toamnă, rapiță de toamnă, mazăre, floarea-soarelui, porumb, in și muștar.
Încă din anii 2002-2003, au început colaborarea cu Syngenta, iar unele dintre produsele preferate de la această companie sunt hibrizii de floarea-soarelui, despre care Valentin Caracaș spune că au demonstrat o superioritate evidentă.
50-60% din suprafața florii-soarelui dedicată hibrizilor Syngenta
„Cultura de floarea-soarelui pentru noi este importantă, fiind una profitabilă care, an de an, ne aduce profit în întreprindere. Astfel, 50-60% din suprafață o dedicăm hibrizilor Syngenta, având încredere în potențialul și calitatea lor. Înființăm și loturi demonstrative cu noi hibrizi pentru a determina preferații pentru următorul sezon”.
Sureli HTS și SY Onestar CLP – printre cei mai apreciați
În 2024, hibrizilor Sureli HTS și SY Onestar CLP le-au fost dedicate suprafețe mai mari datorită performanțelor deosebite. Cultivați pe o suprafață extinsă de peste 260 de hectare, aceștia au oferit producții medii de 2,6 și 2,8 tone la hectar, în condiții pedoclimatice provocatoare.
„În condițiille anului 2024 suntem mai mult decât mulțumiți de rezultatele obținute. Suntem încrezători în aceste rezultate, deoarece am respectat tehnologia. Pe lângă asolament și alte aspecte, pentru controlul bolilor utilizăm la floarea-soarelui fungicidul Amistar® Gold (aplicat și la rapiță în întreprindere), care ne demonstrează un control foarte eficient.
Floarea-soarelui a fost semănată între 18 și 20 mai 2024, cu o densitate de 56.000 de plante pe hectar, iar diferențele de productivitate între hibrizii Syngenta și alte varietăți testate au fost evidente”.
Începând cu 2020, au adoptat sistemul conservativ de agricultură, optimizând astfel resursele și menținând sănătatea solului pe termen lung.
„Ne străduim să îmbinăm cele mai bune practici și produse pentru că astfel reducem costurile și avem mai multă încredere în reușita zilei de mâine”.
Protecția culturilor cu soluții eficiente de la Syngenta
Valentin Caracaș a mai menționat performanța soiului de grâu Pibrac, despre care spune că, s-a remarcat printr-o combinație optimă între productivitate și calitate, iar pentru protecția acestuia aplică fungicidul Amistar® Prime.
La porumb, controlul eficient al buruienilor este realizat cu erbicidul Elumis® 105 OD.
„Participarea activă la seminariile Syngenta rămâne o componentă importantă în procesul de luare a deciziilor, deoarece ne facilitează mult accesul la cele mai noi soluții tehnologice din domeniu. Astfel, putem lua decizii argumentate alături de specialiști”, a conchis inginerul-agronom.
Acesta este un exemplu prin care Syngenta își demonstrează angajamentul de a rămâne aproape de fermieri, cu recomandări, produse și servicii performante și competitive.
Pentru mai multe detalii, contactează reprezentantul Syngenta din zona ta!