‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValentina Iordosopol, studentă FȘASM: Domeniul agricol oferă tinerilor posibilitatea de a rămâne în țară...

Valentina Iordosopol, studentă FȘASM: Domeniul agricol oferă tinerilor posibilitatea de a rămâne în țară și de a-și face o carieră acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Valentina Iordosopol este o tânără care își face studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, anul IV, facultatea Științe agricole, specializarea protecția plantelor. 

Tânăra povestește că a decis să-și facă studiile la o specialitate agricolă, în primul rând, la îndemnul rudelor care activează în acest domeniu. 

„Totodată, am studiat puțin piața forței de muncă și m-am gândit că trebuie să-mi aleg o profesie ce îmi va oferi posibilitatea să-mi găsesc mai ușor un loc de muncă. Nu este un secret pentru nimeni că în agricultură se atestă un deficit de specialiști calificați. Astfel că, am avut oportunitatea ca încă de pe băncile universității să activez în domeniu și în acest mod, am crescut profesional odată ce îmi făceam studiile. Am reușit să combin activitatea cu studiile la facultate”. 

Valentina spune că în ultimii ani, condițiile de studii au fost îmbunătățite, ceea ce o face, odată în plus, să se convingă că a făcut alegerea corectă. 

„În ultimii ani, mai ales odată ce Universitatea Agrară a fost absorbita de Universitatea Tehnică, s-au schimbat cerințele atât față de studenți, cât și față de profesori, dar au apărut și mai multe proiecte în care studenții se pot încadra și respectiv scriu articole, elaborează prezentări.

Acestea toate fac ca cunoștințele pe care le acumulăm să fie mai bine documentate, studiate și argumentate. Avem mai multe oportunități, participăm la diverse seminare, iar digitalizarea proceselor de studii ne oferă posibilitatea să fim la curent cu tot ce se întâmplă în sector și să corespundem așteptărilor pe care le au angajatorii.

Nu pot să nu menționez și despre laboratoarele care au fost reparate pornind de la geamuri, uși, bănci, încălzire. În vechea locație a Universității Agrare, iarna era destul de frig în aulele de studii, iar acum condițiile s-au schimbat foarte mult”.

‹ adv ›

Cu toate acestea, studenta este de părere că mai este loc pentru îmbunătățiri și că tinerii și-ar dori să fie implicați în cât mai multe activități, inclusiv să participe la scrierea articolelor științifice, la diverse concursuri. 

„O idee ar fi poate organizarea competițiilor inclusiv cu participarea colegilor de la centrele de excelență. Inclusiv, activități prin care să promovăm domeniul agricol și în rândul elevilor din liceu”. 

Valentina Iordosopol activează, încă din anul II, la Laboratorul central fitosanitar al Republicii Moldova unde a avut posibilitatea să pună în aplicare cunoștințele pe care le-a obținut la ore. 

„Protecția plantelor este un domeniu vast, iar pentru a activa este nevoie de cunoștințe actualizate, permanent”.

Pentru viitor, tânăra se vede muncind acasă, în una din instituțiile sau companiile de succes de la noi și chiar se gândește să urmeze studiile la un program de master. 

„Mă gândesc că, în viitor voi rămâne să muncesc în cadrul Laboratorului central fitosanitar, mai ales că există deficit de cadre, iar salariul este unul motivant. Domeniul agricol oferă tinerilor posibilitatea de a rămâne în țară și de a-și face o carieră acasă. În paralel, voi continua și cu un program de masterat în protecția plantelor și poate chiar biologia moleculară la Universitatea de Stat”.

‹ adv ›

Pentru tinerii care se gândesc să-și aleagă o carieră în domeniul agricol, Valentina îi îndeamnă să se informeze atent despre posibilitățile pe care le oferă fiecare specialitate în parte. 

„Viitorii studenți trebuie să înțeleagă că protecția plantelor stă în capul mesei, nu putem face viticultură fără protecție, la fel horticultură, orice domeniu din agricultură necesită cunoștințe despre protecție. Sau, altfel spus, protecția plantelor înseamnă de fapt medicina pentru plante, care oferă și un spectru larg oportunități de angajare pornind de la companiile care comercializează produse de uz fitosanitar, sau în cadrul ANSA, în domeniul științific”. 

La final, tânăra a mărturisit că datorită alegerii pe care a făcut-o, urmând specializarea protecția plantelor, poate, zi de zi, să descopere lucruri interesante, utile și, totodată, să ofere sprijin producătorilor de hrană.

Dacă ești un tânăr pasionat de agricultură, accesează acest link pentru a vedea oportunitățile de studii disponibile în cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

‹ adv ›

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›