‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValeria Caduc: Sperăm să realizăm primul nostru export de mere în Germania

Valeria Caduc: Sperăm să realizăm primul nostru export de mere în Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În pofida unui an complicat în care livezile din nordul țării au fost afectați de înghețuri, furtună și secetă, producătorii din această zonă au planuri mari pentru acest sezon.

Valeria Caduc, administrator Smarta-as SRL, ne-a spus că merele sunt de calitate bună, chiar dacă recoltele sunt mai mici. Astfel, întreprinderea și-a trasat un obiectiv cât se poate de important pentru acest an – să exporte mere în Germania.

„Am realizat un tur virtual în livezi cu suportul Asociației Moldova Fruct și USAID APM, pentru a ne menține în vizorul potențialilor parteneri, mai ales că nu participăm la expoziții. Am depozitat toate merele și sperăm să le vindem inclusiv în UE. Suntem la etapa negocierilor, ne orientăm spre piața germană, unde ne dorim mult să realizăm exporturi. Totodată, ne orientăm și spre țările nordice, dar și Marea Britanie”, spune Valeria Caduc.

Potrivit producătoarei, Federația Rusă este o piață importantă, însă schimbările care au avut loc în ultimii ani face necesară orietarea spre alte piețe, pentru a avea mai multe alternative.

„Și pe piața rusă se solicită produse de calitate bună, cerințele consumatorilor s-au schimbat mult. Avem circa 2 mii de tone de mere depozitate. În dependență de sortiment și calitate, cred că circa 40% ar fi potrivite pentru piața UE. Dintre soiurile pe care le cultivăm, ar fi pretabile pentru piața UE Gala, Golden Delicious, Red Chief, Fuji și, posibil, Champion. Pe piața rusă vindem soiurile Idared, Florina, Jonagold și Champion. Am obținut și certificările necesare – GLOBAL G.A.P. și GRASP, astfel, cred că vom reuși să atingem țelul și să realizăm primul nostru export în Germania”.

‹ adv ›

Familia Caduc a înființat și 20 de hectare de livezi moderne, care urmează să intre pe rod în următorii ani, cu soiuri noi, mai rentabile.

„Totuși, noi trebuie să avem o siguranță că, dacă nu avem acces pe o anumită piață, există soluții. De aceea și ne orientăm spre soiuri ce sunt solicitate pe piața UE. În următorul an, planificăm să mai înființăm încă 10 hectare de livezi, suntem în identificarea soiurile bune și solicitate pe piețele externe”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›