‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValeriu Manziuc: „Pentru unele specii pomicole tăierile pot fi efectuate în luna ianuarie”

Valeriu Manziuc: „Pentru unele specii pomicole tăierile pot fi efectuate în luna ianuarie”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iarna a intrat pe deplin în drepturile sale. Astfel, în ultimele două săptămâni temperaturile au scăzut, iar pe teritoriul țării s-au înregistrat cantități considerabile de precipitații solide. Pomicultorii însă, nu au timp de pierdut, aceștia trebuie să înceapă lucrările de pregătire pentru inițierea tăierilor în livezi.

Valeriu Manziuc, doctor în horticultură, a explicat care sunt elementele cheie a tăierilor de succes, dar și ce lucrări mai pot fi realizate în perioada respectivă în plantațiile pomicole.

„Dacă pomicultorii au ales speciile pomicole pentru zona lor conform recomandărilor, dar și au plantat fiecare specie în dependență de cerințele sale pe poziția cuvenită a pantei, temperaturile din această perioadă nu vor afecta mugurii floriferi, respectiv eventuala recoltă. Pericolul poate parveni doar dacă se vor instala devieri bruște de temperatură în perioada în care pomii vor ieși din repausul obligatoriu. Asigurarea unei nutriții optime a plantelor în perioada de vegetație, efectuarea tratamentelor, dar și udării de aprovizionare sunt în principiu măsuri suficiente pentru a evita pierderile provocate de îngheț. Majoritatea pomicultorilor de la noi din țară respectă elementele tehnologice, înțelegând perfect că acestea influențează nemijlocit recolta. La pomii cu coroana mai deasă și ramuri mai fragile poate fi înlăturat stratul de zăpadă prin scuturare, pentru a evita ruperea ramurilor”, a explicat Valeriu Manziuc.

Ce lucrări pot fi efectuate în livezi în această perioadă?

„Cel mai important procedeu agrotehnic ce poate fi efectuat în perioada rece a anului este executarea tăierilor în uscat. Pentru speciile sămânțoase, dacă suprafața este mare, tăierile pot fi deja inițiate pentru a reuși, mai ales ținând cont de faptul că sunt puține brațe de muncă calificate. Totuși, în cazul în care suprafața livezii este mai mică, atunci recomand să se efectueze tăierile în perioada sfârșitul lunii februarie-martie. Mai întâi tăierile în uscat se execută la pomii mai în vârstă, deoarece pomii pot fi supuși stresului din cauza procedurii. Tăierile trebuie efectuate la temperatura de peste 4°C, în caz contrar, ramurile sunt practic înghețate și se taie greu. La fel, tăietura executată în perioada mai caldă este mai uniformă și rănile mai mici”.

La speciile sâmburoase pot fi efectuate tăieri?

„La sâmburoase, în cazul în care suprafața este mare, tăierile pot fi executate în această perioadă doar la specia prun, pomii fiind mai rezistenți la temperaturile scăzute. Pentru restul speciilor sâmburoase tăierile trebuie executate primăvara, când pomul pornește în vegetație și circulă seva. Rănile rămase în urma tăierilor executate în lunile ianuarie-februarie sunt vulnerabile și, astfel, pomul poate fi ușor afectat de bolile provocate de ciuperci. Micozele se dezvoltă normal la temperaturi de peste 4°C, respectiv pomul poate fi ușor contaminat. Acest lucru este foarte important, deoarece pomii sunt sensibili în perioada de repaus și nu se pot proteja de boli. Astfel, perioada optimă calendaristic pentru executarea tăierilor la drupacee este sfârșitul lunii martie”.

Ce schimbări climaterice sau dăunători pot afecta pomii în următoarele săptămâni?

„În cazul în care temperatura va crește și zăpada se va topi, fiind prezente variații de temperatură, pomii pot suferi atât din cauza decalajului termic, cât și din cauza radiației solare, mai ales în livezile tinere. Astfel, protejarea acestora prin vopsirea trunchiului în culori deschise sau învelirea acestuia este necesară, în caz contrar pot apărea crăpături, porțiunile respective devenind vulnerabile la diferite infecții. Un alt procedeu important este lupta contra rozătoarelor, problemă des întâlnită în livezile tinere. Pentru a combate rozătoarele mici, cum ar fi șoarecii, măsuri trebuie întreprinse încă în perioada de vegetație și anume combaterea buruienilor în livezi. Momelele puse în sol reduc numărul rozătoarelor, iar pentru livezile cu înierbare între rânduri utilizarea acestora este obligatorie, altfel, la sfârșitul iernii proviziile rozătoarelor sunt pe sfârșite și sunt puternic atacați pomii. Cea mai eficientă metodă de a combate a rozătoarelor cum ar fi iepurii este învelirea trunchiului și ramurilor poziționate mai jos. La tratarea trunchiului și ramurilor cu repelente, efectul nu este de lungă durată, astfel pomii sunt atacați în scurt timp după aplicarea acestora”.

Sunt efectuate tratamente în livezi în perioada rece a anului?

„În luna februarie, când temperaturile pozitive de peste 5°C sunt înregistrate pe parcursul a mai multor zile consecutiv își încep activitatea unii dăunători, cum ar fi puricii meliferi. Astfel, trebuie efectuate neapărat tratări, deoarece în februarie-martie femelele depun ouăle și mai târziu practic este imposibil de combătut dăunătorul respectiv, mai ales la păr. La fel, faza „umflarea mugurilor” coincide cu perioada în care se dezvoltă activ micozele, astfel, este important să efectuăm tratamentele în această fază pentru a evita răspândirea infecției. De obicei, pentru a combate micozele se tratează cu fungicide pe bază de cupru. Insecticidele mai eficiente în combaterea dăunătorilor sunt cele ce conțin uleiuri minerale, astfel, acestea sunt spălate mai greu de precipitații. Tratamentele trebuie efectuate când pe parcursul a mai multor zile a fost înregistrată temperatura de 10°C. Astfel, se acumulează temperatura efectivă necesară pentru a favoriza dezvoltarea intensă a dăunătorilor. La temperaturi mai reduse dăunătorii posedă rezistență sporită. Menționez că, pentru o cultură reușită sunt importante atât tratamentele de prevenire, cât și cele de combatere”.

‹ adv ›

Valeriu Manziuc mai recomandă, printre altele, efectuarea mușuroirii pomilor în livezile tinere, imediat după topirea zăpezii, astfel trunchiul pomilor va fi protejat de înghețuri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›