‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValeriu Manziuc: Producătorii trebuie să irige intensiv livezile, înfloritul este faza critică în necesarul...

Valeriu Manziuc: Producătorii trebuie să irige intensiv livezile, înfloritul este faza critică în necesarul de apă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mai mulți fermieri susțin că înflorirea speciilor pomicole în acest an nu are loc uniform, fenomen înregistrat chiar în parcelele ce sunt amplasate aproape, cu aceeași specie și soiuri, dar de vârstă diferită.

Potrivit lui Valeriu Manziuc, doctor în agricultură, motivele unui astfel de fenomen ar putea fi multiple, iar unul dintre principalele este seceta.

„Înflorirea neuniformă ar putea fi influențată de secetă. Dacă e să vorbim de specia măr, pomii abia au început a înflori, astfel nu putem determina în ce măsură acest lucru va influența recolta. La moment, cea mai mare problemă este seceta. Livezile cu pomi tineri, ce nu sunt irigate, sunt grav afectate. Pomul încearcă să-și mențină activitatea, hrănind doar o parte din organele florale. Dacă nu vor fi precipitații, o parte din flori vor cădea. Astfel, pomul își reglează productivitatea în dependență de resursele pe care le are”, a explicat Valeriu Manziuc.

Potrivit expertului, în unele livezi cu deficit mai mare de umiditate, organele florale nu s-au format normal și chiar dacă pomii înfloresc, aceste flori urmează să cadă.

„În intervalul în care are loc începutul diferențierii mugurilor de rod, este necesară o perioadă scurtă de stres. Anul trecut în luna iunie au fost înregistrate ploi, apoi a urmat perioada de stres în care a început formarea mugurilor terminali și diferențierea. Era necesar de asigurat pomii cu hrană și apă, pentru ca organele să se dezvolte normal. Organele ce asigură formarea fructului, cum ar fi pistilul, staminele, se formează înainte ca pomul să înflorească, dacă în această perioadă nu sunt create condiții normale, procesul nu are loc până la sfârșit. În acest caz, la flori se formează doar petalele, sepalele, însă nu și organele necesare formării fructului. O altă problemă provocată de secetă, este aceea că secreția de pe vârful pistilului necesară pentru a prinde polen nu se elimină, pomul nu are de unde extrage apă, iar pistilul rămâne uscat. Astfel, nu are loc polenizarea”.

‹ adv ›

Valeriu Manziuc recomandă irigarea intensivă a culturilor, în cazul în care vorbim de sistemul de irigare prin picurare, pentru a asigura necesarul de apă.

„Fenofaza înfloritului este cea mai critică perioadă în ceea ce privește necesarul de apă. O parte din flori au fost afectate de înghețuri, iar acum o parte nu se dezvoltă normal din cauza secetei. De obicei, pomii folosesc apa acumulată în perioada rece a anului, însă în condițiile secetei instaurate în acest an, umiditatea din sol lipsește, iar fermierii trebuie să asigure aportul necesar de apă prin irigare. Este o problemă pentru toate speciile cultivate. Fermierii trebuie să irige, dacă au posibilitatea. Cantitatea de apă necesară deja trebuia asigurată pentru o dezvoltare normală”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›