‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleValeriu Streleț: Fermierii ar trebui să facă front comun. Schimbarea abordărilor în politicile de...

Valeriu Streleț: Fermierii ar trebui să facă front comun. Schimbarea abordărilor în politicile de subvenționare și susținere a agriculturii e inevitabilă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Situația complicată din sectorul agricol, consecință a provocărilor din sezonul 2023, pune atât fermierii, cât și companiile care comercializează semințe, inputuri în fața unor decizii complicate.

În aceste condiții, companiile îndeamnă agricultorii să fie deschiși către dialog și cooperare, pentru că indiferent de situație, siguranța și prosperitatea afacerilor este legată direct de compromisurile ce urmează a fi acceptate de ambele părți.  

Valeriu Streleț, fondatorul și directorul general al companiei Bioprotect, a menționat pentru Agrobiznes că, în pofida tuturor dificultăților din sezonul agricol 2023 și procentul mare al creanțelor care nu au fost colectate la sfârșitul anului trecut, s-a făcut tot posibilul pentru asigurarea cu stocurile necesare pentru startul campaniei de primăvară 2024. 

„Dispunem de necesarul de hibrizi de floarea-soarelui, porumb, dar și alte culturi care sunt solicitate de fermieri. O bună parte din aceste cantități sunt deja livrate către ferme, gospodării. Avem și anumite stocuri de fertilizanți – o parte au fost deja livrate, o parte sunt în proces de recepționare – livrare. Altfel spus, din punct de vedere al stocurilor pe care le pregătim pentru sezon, nu sunt mari diferențe comparativ cu campaniile de primăvară din anii precedenți”. 

Cu toate acestea, există probleme în ceea ce ține de selectarea fermierilor cărora le pot livra produsele, a mai adăugat Valeriu Streleț. 

„Trebuie să atragem o atenție deosebită acestui subiect, având în vedere gradul de îndatorare al unor fermieri,  dar și riscurile pe care ni le asumăm împreună, garanțiile pe care le solicităm celor cărora le livrăm inputuri cu plată eșalonată. Acest proces solicită un efort mult mai mare decât în ani precedenți, când livrările erau mai simple, deoarece situația financiară a majorității fermierilor era mai stabilă. Acum însă, trebuie să fim foarte atenți cum livrăm, ce garanții de plată trebuie să solicităm. Este un proces mult mai complex”.

Tot aici, directorul Bioprotect susține că, fermierii ar trebui să-și administreze cu mare grijă afacerile, să-și formeze rezerve și să nu consume în anii buni tot ce au reușit să câștige. 

„În primul rând, să-și optimizeze cheltuielile, să aplice în gospodăriile sale tehnologii moderne, hibrizi de semințe cu genetică modernă avansată, ca să reușească să obțină recolte în condiții climaterice tot mai complicate pe care le avem în Republica Moldova. O altă abordare managerială evidentă este asigurarea riscurilor de compromitere a recoltelor – fermierii să fie punctuali și perseverenți în valorificarea suportului pe care-l acordă statul prin subvenționarea a 70% din primele de asigurare și să se adreseze în termenii stabiliți de către companiile de asigurări.

Și, foarte important – să colecteze fiecare strop de apă și să investească în diverse sisteme de irigare – de la cele mai simple până la cele mai sofisticate, după posibilități și necesități. Din câte înțelegem, statul va acorda în anul 2024 granturi pentru irigare în valoare totală de 500 mln. lei”. 

Nu în ultimul rând, fermierii ar trebui să facă front comun, să nu dea temei să se spună că doar o parte dintre cei care nu-și administrează eficient afacerea protestează, mai constată Streleț.

„Făcând front comun, prin acțiuni de lobby să înainteze propuneri de politici pentru sectorul agricol, înțelegând că, fiind înconjurați de vecini cu sectoare agricole puternice nu vom putea evita schimbarea abordărilor în politicile de subvenționare și susținere a sectorului agricol. Doar în așa mod stocurile agricole autohtone pe care noi le exportăm pe aceleași piețe ca și Ucraina, România, vor fi sustenabile din punct de vedere al prețului de cost și capacității de competiție”. 

‹ adv ›

Valeriu Streleț spune că, fermierii care au datorii pentru inputurile achiziționate în sezonul 2023 ar trebui să manifeste maximă deschidere în relațiile cu furnizorii și să fie gata să poarte un dialog sincer. 

„Aceasta însemnând că fermierii trebuie să fie conștienți că noi avem nevoie de anumite garanții de plată, care, în mod firesc, ne sunt cerute de către partenerii noștri cum ar fi furnizorii multinaționali și băncile, care își doresc să se asigure că problemele agricultorilor nu se vor transforma în probleme ale distribuitorilor. Inclusiv, fermierii trebuie să fie deschiși pentru cooperare și prezentarea situațiilor reale, deoarece doar împreună putem identifica soluții cum ar fi reeșalonarea creanțelor, formarea gajurilor sau acordarea altor garanții de plată”.

Pentru sezonul agricol 2024, prețurile la semințe, inputuri sunt ceva mai moderate decât în sezonul precedent, susține directorul companiei.

„Cea mai evidentă reducere de prețuri o avem la fertilizanții de baza – cu circa 40% mai joase comparativ cu aceeași perioadă a sezonului 2023. La semințele de hibrizi de floarea-soarelui și porumb avem o scădere a prețurilor cu 5-7%, la produsele de uz fitosanitar de la companiile multinaționale prețurile au rămas relativ constante, iar la cele generice prețurile au scăzut în medie cu 10-15%. Sperăm ca aceste reduceri ale prețurilor la inputuri vor avea drept consecință scăderea costurilor stocurilor agricole din recolta 2024, creând premise pentru fermieri de a avea rezultate financiare mai bune în anul 2024”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›