duminică, 13 octombrie, 2024
6.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeValeriu Ursu: „Exportăm prune uscate în Spania. Schema de protecție aplicată în livadă -...

Valeriu Ursu: „Exportăm prune uscate în Spania. Schema de protecție aplicată în livadă – Diolsem”

Recomandate

În 2002, Valeriu Ursu, fiind un tânăr care și-a dorit să dezvolte o afacere acasă, a decis să înființeze o afacere în agricultură, optând pentru cultura prunului.

An de an, a plantat câte puțin, astfel încât acum livada de la Vărzărești, Nisporeni să ocupe o suprafață de 20 de hectare.

„La început, am plantat o mică suprafață. A fost ca o încercare. De fapt, nu puneam atunci mari speranțe în dezvoltarea afacerii. Cu timpul, am înțeles că prunul este cultura pe care vrem să o dezvoltăm în cadrul gospodăriei, astfel am crescut suprafețele. Soiul de bază este Stanley, având însă și suprafețe mici de soiuri cum ar fi President, Anna Späth. În medie, avem o recoltă de 26-27 de tone/ha, dar depinde mult de an, parcelă”, ne-a relatat Valeriu Ursu.

Acum zece ani, din cauza problemelor apărute la comercializarea prunelor proaspete, au decis să inițieze procesarea prunelor.

prune uscate moldova

„Un produs cu un termen mai mare de valabilitate ne oferă posibilitate să identificăm și cumpărători mai ușor, avem o oarecare flexbilitate. La moment, principalul cumpărător este Spania, dar exportăm prune uscate și în România, Ucraina și alte țări, cât și pe piața locală”.

Obținerea prunelor de calitate este foarte importantă, iar aceasta poate fi asigurată inclusiv prin realizarea unor tratamente eficiente.

valeriu ursu prune uscate

Valeriu Ursu – schema de protecție în livadă, recomandată de Diolsem

„În acest sens, am început să colaborăm anul trecut cu Diolsem, iar toată schema de protecție în livadă a fost realizată sub ghidarea specialiștilor companiei. Suntem foarte mulțumiți de rezultate, apreciem mult suportul de pe parcursul vegetației și vom continua să colaborăm în sezoanele următoare”, ne-a spus Valeriu Ursu.

În plantația de prun au fost utilizate următoarele produse Diolsem:

La începutul vegetației: Cuproduo SC – un fungicid de contact, ce conține două forme de cupru: hidroxid și oxiclorură de cupru, care blochează procesul de respirație al patogenului şi inhibă germinarea sporilor acestora, încetineşte biosinteza proteinelor și reduce permeabilitatea membranelor.

La începutul înfloritului: Cipron 75 WG – fungicid sistemic, special conceput pentru combaterea timpurie a rapǎnului la măr şi păr, moniliozei şi băşicarea frun- zelor la piersic, de asemenea este efici- ent pentru combaterea putregaiului cenuşiu la vita de vie şi alte culturi.

Ulterior, au fost aplicate produsele Neoprid – insecticid pe bază de Acetamiprid 200g/l, sistemic și unic cu o bună activitate translaminară, Perivo 250 EC – insecticid din  clasa piretroizilor, ce conține substanța activă cipermitrin, cu acțiune dublă – de contact si ingestie.  

Ulterior, pentru controlul bolilor fungice a fost utilizat produsul REMIS 400 SC fungicid din clasa anilinpirimidinelor ce conține substanța activă pirimetanil, este utilizat în combaterea ascomicetelor fitopatogene.

Mai multe detalii despre schema de protecție aplicată aflați apelând la +37378833038, iar produsele pot fi analizate accesând diolsem.md.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale