Probabil, una dintre cele mai grele decizii pe care trebuie să le ia un tânăr după finalizarea facultății este – ce va face mai departe. Deseori, aceștia optează pentru un loc de muncă peste hotare și, potrivit statisticii, prea puțini aleg să-și inițieze o afacere în țară. Astfel, orice istorie de succes a acestora confirmă faptul că, prin muncă și perseverență totul devine realizabil.
Vasile și Nicolai sunt doi prieteni care au decis să-și încerce norocul în apicultură. Și-au inițiat afacerea „Bio Honey” în anul 2013 și, după cum succesul se confirmă cu timpul, după 6 ani de activitate tinerii sunt gata pentru noi provocări și nu regretă că și-au legat viața de apicultură.
„Ideea de a iniția o afacere comună în apicultură i-a venit lui Nicolae, care avea câteva familii de albine pe atunci. Acesta și mi-a făcut cunoștință pentru prima dată cu ceea ce reprezintă, de fapt, apicultura. Am văzut ce viață complexă au albinele și cum se efectuează lucrările în stupină, cum se recoltează mierea, cum se îngrijesc și înmulțesc albinele. De parcă era o altă lume acolo. Am decis să cumpăr un stup pentru a vedea cum mă voi descurca cu albinele, apoi încă unul când am observat un roi într-un copac. În anul 2013, Nicolae mi-a propus să lansăm o afacere comună, văzând că putem obține și finanțare în cadrul proiectului IFAD, iar lucrând împreună ne-ar fi fost mult mai ușor. Deci, ne-am încercat norocul și am obținut un credit în valoare de 300 de mii de lei. Datorită acestor bani, în prisaca noastră au fost instalați 150 de stupi. Evident, am ales rasa noastră – carpatina”, a spus Vasile Cucu.
După mărirea numărului de familii, tinerii susțin că au devenit și mai ocupați, iar cu timpul au îndrăgit și mai mult apicultura.
„Practic, prima vară când am instalat stupii procurați aveam în total 175 de familii de albine și nu mai ieșeam din stupină. Dar, prin încercări, greșeli și multă muncă am înțeles de ce au nevoie albinele. În toți acești șase ani cred că ne-am perfecționat. Astfel, cunoaștem mai bine cum să avem grijă de albine, chiar vindem familii și regine. Deja avem afacerea bine pusă pe roate, credem noi. Acum înlocuim stupii vechi pe alții, mai eficienți, deja o sută de stupi am schimbat. Ne este mult mai ușor să îngrijim de albine împreună, plus și familiile noastre ne încurajează”, a menționat apicultorul.
Ca și orice afacere în agricultură, apicultura necesită multă muncă, dar și cunoștințe. Astfel, unul dintre cele mai importante recomandări pe care le au tinerii apicultori este să se efectueze toate lucrările în stupină la timpul potrivit.
„Apicultura este o afacere profitabilă, doar dacă este tratată ca o afacere adevărată. Astfel, orice operațiune trebuie efectuată la timp. De fiecare zi întârziată depinde rentabilitatea acesteia. Mai ales că, albinele sunt destul de sensibile la boli și factorii de mediu. Noi deja am prins îndeletnicirile necesare, dar oricum avem încă multe de învățat. Vindem mierea pe piață locală sau intermediarilor. Aceasta este exportată în Cehia și România. Uneori întâmpinăm dificultăți, cum ar fi anul trecut, când am avut probleme din cauza calității mierii de mai, aceasta a fost comercializată cu un preț mai mic. În Republica Moldova nu prea se consumă mierea ambalată, majoritatea preferă mierea la borcan, tradițional. Aceasta de parcă imprimă siguranță. Noi avem un mic dozator și putem ambala, dar o facem în cantități mai mici, doar pentru cumpărătorii ce au asemenea preferințe. În rest, merge totul bine”.
De fapt, Nicolae Sîngereanu este profesor de istorie, iar Cucu Vasile este contabil. Totuși, ce ia făcut pe acești tineri să rămână în Republica Moldova și să-și lanseze o afacere acasă?
„În momentul în care mă gândeam dacă să plec peste hotare sau să rămân în țară, de parcă m-a apucat o nostalgie după Moldova. Toți pleacă, iar noi am decis mai întâi să încercăm ceva. Timp de acești 6 ani nu am regretat de această decizie. Tinerii ce își doresc să lanseze o anumită afacere trebuie, mai întâi de toate, să se informeze. La fel, recomandăm acestora să încerce să obțină și suport din partea statului. Mai ales că este posibil, de ce să nu o facă? Cred că dacă încep cu împrumuturi deja nu este corect. Totuși, cât de greu nu ar fi, dacă muncești în Moldova, nu „mori de foame”. Recomand apicultura celor ce sunt siguri că vor avea timp și răbdare pentru aceasta”.
Orice tânăr care are o idee de afacere și-și dorește neapărat să o realizeze, dar nu dispune de resurse financiare poate accesa acest link pentru a afla mai multe despre oportunitățile de finanțare oferite tinerilor antreprenori de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP-IFAD). Suma maximă a creditului fiind de 100 de mii de dolari. Mult succes în ceea ce faceți!
Ce profit ai avut anul trecut? Compara cu alte afaceri (in alt domeniu )si dupa aceea mai posteaza……..