Cu toate că se întreprind mai multe activități pentru dezvoltarea sectorului de procesare și export al produselor apicole, iar la unii exportatori se pot observa tendințe de creștere, rezultatele generale pe țară arată, de fapt, un regres pe acest domeniu.
Cel puțin asta arată datele prezentate de către Vasile Dolghieru, președintele AEPAM.
Acesta a menționat că, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, la moment, sunt înregistrați 26 de exportatori.
Începând cu anul 2013 a crescut numărul autorizațiilor eliberate pentru exportul produselor apicole, iar cele mai multe autorizații au fost eliberate în anul 2016.
Conform datelor prezentate, la moment, Republica Moldova are capacitatea anuală de procesare de circa 15 – 20 de mii de tone.
De menționat că în anul 2020, Republica Moldova a exportat 3 385 de tone de miere la un preț mediu de 2,59 dolari.
Exportul de miere din Moldova în 2020:
Totodată, în anul 2017 a fost exportată cantitatea de 5 100 de tone, iar din acest an export este în descreștere.
Astfel, în anul 2018 au fost exportate 4 900 de tone, 2019 – 3 900 de tone. Pe parcursul a 11 luni ale anului 2021 s-au exportat 2 800 de tone de miere.
Principalele țări importatoare de miere moldovenească sunt:
- Statele Unite ale Americii
- Germania
- Japonia
- Franța
- Marea Britanie
- Arabia Saudită
- China
- Italia
- Polonia
- Belgia
- Spania
Vasile Dolghieru a mai adăugat că în anul 2020, Republica Moldova a importat circa 26 de tone de miere din alte țări.
Principalele obstacole în procesarea și exportul mierii
Principala problemă care tergiversează dezvoltarea sectorului de procesare și export al produselor apicole este, consideră Vasile Dolghieru, gândirea apicultorilor care fac dificilă asocierea.
Alte obstacole enumerate de Dolghieru se referă la:
- exportul mierii angro, butoaie;
- cantitatea mică de miere produsă în Moldova;
- numărul mare de procesatori, care împiedică negocierea contractelor mari, la prețuri avantajoase;
- insuficiența finanțelor pentru marketing internațional.
Comentarii