Vasile Jitari a fost plecat în lumea mare să-și adune bani de existență, a trăit printre străini mai bine de un an. Când a revenit acasă, a descoperit că tata împreună cu fratele său Ion, au construit un solar.
I s-a părut o bună oportunitate și un motiv întemeiat de a sta în satul natal, la Baraboi. Așa că și-a suflecat mânecile și s-a apucat să dezvolte afacerea. Astăzi, familia Jitari are deja 12 sere.
Vasile și Ion și-au împărțit rolurile clar, Vasile este cel care veghează ca legumele să se dezvolte frumos și sănătos, iar Ion vine cu expertiza lui de agronom licențiat.
‹ adv ›
Chiar dacă s-a angajat la Chișinău în calitate de consultant, nimic nu-l încurcă să contribuie la dezvoltarea micului business.
Vasile nu și-a întemeiat încă o familie, zice că „s-a însurat cu legumicultura” și că aceasta îi ocupă tot timpul și energia.
Totodată, tânărul crede că prin munca și devotamentul lui, creează un viitor sigur și liniștit copiilor pe care într-o zi îi va avea.
‹ adv ›
Acum 70% din solare sunt înființate cu roșii, tinerii au optat pentru mai multe soiuri, și doar 30% sunt castraveți.
Producția o vând la piață la Chișinău, cu ajutorul intermdiarilor. Mereu obțin recolte diferite, din cauza că sunt la început de cale, dar cred că vor reuși să le învețe pe toate.
Pentru a-și dezvolta afacerea, au solicitat suportul GAL-ului din regiune.
Chiar dacă suma primită nu este una tocmai mare, tânărul spune că grantul obținut a fost extrem de important pentru ei, dar și susținerea și încurajările reprezentanților GAL-ului.
Ziua de muncă începe la 5 dimineața, iar se sfârșește atunci când nu mai pot munci de oboseală sau din cauza temperaturilor prea mari.
Vasile este unul dintre beneficiarii concursului organizat de Grupul de Acțiune Locală „Răutul de Sus”, în cadrul proiectului UE „Implicarea societății civile în îmbunătățirea proceselor de dezvoltare rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”, implementat de FARM.
Comentarii