‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVasile Jitari: M-am întors acasă pentru a produce legume alături de familie. Și aici...

Vasile Jitari: M-am întors acasă pentru a produce legume alături de familie. Și aici se poate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vasile Jitari a fost plecat în lumea mare să-și adune bani de existență, a trăit printre străini mai bine de un an. Când a revenit acasă, a descoperit că tata împreună cu fratele său Ion, au construit un solar.

I s-a părut o bună oportunitate și un motiv întemeiat de a sta în satul natal, la Baraboi. Așa că și-a suflecat mânecile și s-a apucat să dezvolte afacerea. Astăzi, familia Jitari are deja 12 sere.

Vasile și Ion și-au împărțit rolurile clar, Vasile este cel care veghează ca legumele să se dezvolte frumos și sănătos, iar Ion vine cu expertiza lui de agronom licențiat.

‹ adv ›

Chiar dacă s-a angajat la Chișinău în calitate de consultant, nimic nu-l încurcă să contribuie la dezvoltarea micului business. 

„Afacerea am început-o de la un solar mic, aproximativ 30 de m lungimea și 8 m lățimea, ideea a venit de la tata și fratele meu. Acest pas, m-a făcut să îndrăgesc munca în solar și dragostea pentru pământ. Spațiul protejat este o soluție pentru agricultori, în ultima perioadă, clima a devenit o problemă. Ploile sunt toxice, căldurile sunt mari și grindina distruge totul. În solar e mai bine, pământul e protejat, lucrul mai puțin, dar roadă mai multă reușești să culegi”, a povestit Vasile Jitari într-un interviu oferit FARM.

Vasile nu și-a întemeiat încă o familie, zice că „s-a însurat cu legumicultura” și că aceasta îi ocupă tot timpul și energia.

Totodată, tânărul crede că prin munca și devotamentul lui, creează un viitor sigur și liniștit copiilor pe care într-o zi îi va avea.

‹ adv ›

Acum 70% din solare sunt înființate cu roșii, tinerii au optat pentru mai multe soiuri, și doar 30% sunt castraveți. 

„De mult timp era în plan această idee, dar nu reușeam, nu aveam spațiu suficient. Anul acesta mulți fermieri s-au adresat la fratele meu, și nu doar fermieri, în căutarea răsadului. Atunci am discutat cu toată familia și am decis să încercăm, să vedem ce vom reuși până la final”.

Producția o vând la piață la Chișinău, cu ajutorul intermdiarilor. Mereu obțin recolte diferite, din cauza că sunt la început de cale, dar cred că vor reuși să le învețe pe toate.

„Până acum nu am calculat, am avut câteva probleme, câteva greșeli, cu care ne-am confruntat. Nu reușeam în totalmente să udăm în solar, nu reușeam cu lucrul, deoarece nu aveam o echipă bună formată. De asemenea, nici noi nu aveam experiență, lucram, dar totodată și studiam, pentru că studii în domeniu, nu aveam. Fratele meu între timp a făcut studii, activează acum ca agronom consultant la Chișinău. Anul acesta ne dorim să calculăm producția. Am făcut deja unele calcule preventive. Aproximativ pe 15 arii de teren protejat sunt plantate 5 mii de fire de răsad și fiecare ar trebui să dea minim 5 kg de roșii”.

Pentru a-și dezvolta afacerea, au solicitat suportul GAL-ului din regiune.

„Contribuția primită din partea GAL a fost 17.500 lei. Am depus proiectul pentru a procura metal și a construi aceste ferestre. Cu ajutorul ferestrelor am creat o climă mai bună pentru plante. La fel și vara este cald și în solar se încălzește foarte repede, iar ferestrele sunt un beneficiu mare, atât pentru plante, cât și pentru noi. Putem să lucrăm mai mult în solar pentru că se aerisește, e mai răcoare, e mai bine”.

‹ adv ›

Chiar dacă suma primită nu este una tocmai mare, tânărul spune că grantul obținut a fost extrem de important pentru ei, dar și susținerea și încurajările reprezentanților GAL-ului.

Ziua de muncă începe la 5 dimineața, iar se sfârșește atunci când nu mai pot munci de oboseală sau din cauza temperaturilor prea mari.

„Dacă ai dorință și dragoste pentru activitatea pe care o faci, vei avea și succes. Toți fug peste hotare, dar aici, acasă, la fel se pot face lucruri mărețe. Trebuie multă voință pentru că nu e deloc ușor, în special la început. Treptat, acumulezi mai multă experiență și ți se pare mult mai simplu. Ar fi bine mai mulți să participe la proiecte, câștigi sau nu, experiența și participarea mult contează”.

Vasile este unul dintre beneficiarii concursului organizat de Grupul de Acțiune Locală „Răutul de Sus”, în cadrul proiectului UE „Implicarea societății civile în îmbunătățirea proceselor de dezvoltare rurală și promovarea unor modele eficiente pentru dezvoltarea locală durabilă”, implementat de FARM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›