‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVasile Șarban: Așteptăm o recoltă de grâu de peste un milion de tone

Vasile Șarban: Așteptăm o recoltă de grâu de peste un milion de tone

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Reieșind din condițiile climaterice din acest an, cel mai probabil campania de recoltare a grâului va începe cu întârziere de 2 săptămâni, adică la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie.

Contactat de Agrobiznes, Vasile Șarban, șef Direcția Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, a explicat că în acest an, se înregistrează ploi abundente, care mențin în activitate fiziologică foarte bună toate culturile.

Există însă și riscul înalt legat de dezvoltarea bolilor. 

„Nu putem să nu amintim despre faptul că, avem un timp favorabil pentru dezvoltarea bolilor în majoritatea culturilor. Agenții economici sunt îndemnați să monitorizeze în permanență starea fitosanitară a semănăturilor. În aceste condiții, țin să remarc că, procesul de recoltare, cel mai probabil, se va începe cu întârziere. În zona de sud și centru – la sfârșitul lunii iunie. Prognoza pentru producție este una foarte optimistă. Sperăm să recoltăm circa 1 200 000  de tone de grâu. Este o recoltă caracteristică pentru Republica Moldova și pentru structura semănăturilor. În anul curent, avem însămânțate circa 318 mii de hectare de grâu de toamnă și o mie de hectare de grâu de primăvară”. 

‹ adv ›

După anul secetos care s-a înregistrat în 2020, în anul curent avem precipitații care ne dau speranțe că vom avea și o recoltă mai bogată, susține Vasile Șarban.

„Cu toate cele menționate mai sus, avem și pierderi pe care le înregistrăm din cauza diferitor calamități naturale cum ar fi: ploile abundente, cu grindină, vânturile puternice care au suflat mai multe semănături, înămolirile. La moment, MADRM nu dispune de date concrete ce țin de pagubele înregistrate, așteptăm datele din teritoriu, dar și de la Inspectoratul situații excepționale. Din informațiile prezentate verbal cunoaștem că daune s-au înregistrat, dar vorbim de suprafețe mici și acolo unde se termină protecția antigrindină”.

Din cele relatate de responsabilul de la MARDM, urmează să fie aprobată o Hotărâre de Guvern ce prevede majorarea suprafețelor de protecție antigrindină.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›