‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 4 octombrie, 2024
16.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVasile Țurcan: Plantăm 56 de ha de viță de vie, inclusiv soiuri apirene, pe...

Vasile Țurcan: Plantăm 56 de ha de viță de vie, inclusiv soiuri apirene, pe sistemul Pergola

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Diversificarea culturilor permite fermierilor să-și asigure mai multe oportunități de comercializare și să reducă din riscurile asociate cultivării doar a unor tipuri de culturi, în ciuda costurilor mai mari, necesității estimării corecte a necesarului de brațe de muncă și elaborării unei noi planificări a afacerii până la identificarea noilor piețe de desfacere.

O astfel de decizie a luat și Miturix Agro, întreprindere ce de ani buni se ocupă de creșterea cerealelor, având și o livadă de prun, dar care, în această primăvară, a decis să implementeze un nou proiect – înființarea unei plantații de viță de vie pe o suprafață de 56 de hectare.

Vasile Țurcan, Miturix Agro:

„De mai mulți ani suntem implicați în cultivarea cerealelor, dintre plantațiile multianuale având o livadă de prun de circa 10 ani. Fiind în identificarea noilor culturi, ne-am oprit la vița de vie. Strugurii sunt și o pasiune pentru noi, fiind din sudul Moldovei, unde aceștia sunt o tradiție, dar și viticultura este o ramură nouă pentru activitatea noastră, ceea ce presupune noi posibilități de dezvoltare”, ne-a relatat Vasile Țurcan, SRL Miturix Agro.

Din start – sistemul Pergola

Au optat pentru sistemul Pergola ce asigură un randament mai mare per hectar, are o întreținere mai facilă, inclusiv la recoltare, asigură o ventilație și expunere la soare mai bune, cât și protejează strugurii împotriva arsurilor solare.

‹ adv ›

Vasile Țurcan spune că obiectivul este de a planta aproximativ 56-58 de hectare de viță de vie, preponderent soiul Moldova, dar și soiuri apirene, ținând cont de tendințele pieței, chiar dacă o bună parte din acestea pentru mulți încă sunt o provocare.

vasile țurcan miturix agro

„Optăm și pentru soiuri apirene, tendința pieței este clară și trebuie să ne orientăm pentru a corespunde acesteia. Atât prețul de comercializare cât și, în sine, comercializarea sunt mai bune pentru aceste soiuri, datorită cererii mai înalte. Am ales soiurile fără semințe Kișmiș Lucistâi, Roșfor, Podarok Nesvetaja, Sweet Sapphire (Avatar), Kishmish Halloween”.

Citiți mai multe despre Soiul de struguri de masă Sweet Sunshine™ (Ararat) – aspecte.

„În total, avem plantate două hectare de soiuri apirene, însă obiectivul este să înființăm zece hectare până în anul 2025”, ne-a relatat Vasile Țurcan.

Soluții antiploaie și antigrindină, imperioase în contextul schimbărilor climatice

Pentru a proteja plantația de intemperiile tot mai frecvente ca rezultat al schimbărilor climatice, instalarea sistemelor antiploaie și antigrindină sunt prioritare.

„Pentru soiurile sensibile la crăpare, pentru a evita riscurile asociate ploilor din preajma recoltării, vom instala peliculă antiploaie, iar pe toată suprafața sistemul antigrindină, din cauza că grindina este un fenomen frecvent întâlnit, ce ne poate lipsi de recoltă. Planificăm să accesăm subvenții pentru acoperirea a o parte din cheltuieli și să ne reușească ideea”.

‹ adv ›

Ce ține de piața de desfacere, Vasile Țurcan spune că nu au o piață țintă și sunt orientați să analizeze toate oportunitățile oferite de piața externă, în special însă mizează pe piața UE.

„Piața UE este o piață mai mare, ce dispune de consumatori, adică potențiali clienți, care sunt predispuși să ofere un preț mai bun pentru produse, dacă acestea corespund cerințelor”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›