Vasile Turculeț, administratorul G.Ț. „Popovici Ion”, cu suportul Proiectului „Livada Moldovei” a accesat un împrumut de 4,5 milioane lei în anul 2020.
Valoarea totală a investițiilor s-a cifrat la mai mult de 9 milioane lei, bani care au fost investiți în dotarea a 4,5 ha de sere cu un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 400kw.
Vasile Turculeț, împreună cu familia, gestionează o afacere ce presupune producerea căpșunelor, legumelor și, mai nou, a strugurilor de soiuri de masă în satul Speia, Raionul Anenii Noi.
Întreprinderea deține 4,5 ha de sere care au fost acoperite parțial cu peliculă, parțial cu sticlă. Inițial, în sere erau cultivate căpșuni și legume.
Lipsa brațelor de muncă care sunt necesare la recoltarea căpșunelor și a legumelor precum și vizitele efectuate de către proprietari în străinătate i-au făcut să opteze pentru plantarea viței de vie de soiuri de masă.
Vasile Turculeț, Administrator G.Ț. „Popovici Ion”:
Cu suportul proiectului „Livada Moldovei”, antreprenorul a procurat și instalat un sistem fotovoltaic cu o capacitate de 400 kw.
Nu este suficient pentru a asigura consumul pentru încălzirea celor 4,5 ha de sere și pomparea apei din râul Nistru, dar este doar un început.
Turculeț Vasile, Administrator G.Ț. „Popovici Ion”:
Instalarea panourilor fotovoltaice utilizând sistemul de suport al serelor este o idee demnă de urmat. Chiar dacă necesită consolidarea carcaselor și implică costuri suplimentare, oferă în schimb avantajul utilizării raționale a spațiilor disponibile.
Investițiile de acest gen se amortizează în timp relativ scurt pentru că la procurarea materialelor necesare și a panourilor fotovoltaice, în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, antreprenorii sunt scutiți de plata taxei pe valoare adăugată, de circa 20 de procente.
Investițiile în sere și instalarea panourilor fotovoltaice sunt subvenționate și de Agenția de Intervenții și Plăți în agricultură cu până la 50 la sută din valoarea lor.
Comentarii