Pe lângă emoții legate de activitatea agricolă de la sate și frazele iubite de noi toți precum „veșnicia s-a născut la sat” sau că „țăranii sunt talpa țării” există mai multe argumente economice, datorită cărora Agricultura contează mult pentru Moldova.
- Producția agricolă anuală a Republicii Moldova este de 35-40 miliarde lei, cea ce generează în jur de 4 miliarde lei venituri în Bugetul Public Național.
- Exporturile produselor agricole și a produselor alimentare, constituie 42-45% din totalul exporturilor moldovenești și se ridică anual la 1,1 – 1,2 miliarde USD. Da noi glumim că importăm mărar din Turcia. Însă pentru a importa ceva ai nevoie mai întâi să exporți ceva. Anume agricultura ne asigură aproape jumătate din exporturile noastre și intrările de valută în țară.
- Industria prelucrătoare este cea mai mare ramură economică din Moldova, cu o cifră de afaceri de 60 – 65 miliarde lei anual. Această ramură generează anual 12 miliarde lei venituri în Bugetul Public Național. Fără agricultură această ramură nu ar exista. Da, noi putem să importăm lapte praf și ulei de palmier, pentru a produce unt și smântână, dar nu cred că acesta este visul moldovenesc.
- Agricultura și industria prelucrătoare, cu o cifră de afaceri de 100 miliarde lei anual, constituie 1/3 din economia Moldovei și este de 2-3 ori mai mare decât orice altă ramură din țară, cum ar fi comerțul, cu 45 miliarde lei anual, sau construcțiile – cu 35 miliarde lei anual.
- În agricultură este antrenată 60% din populația ocupată din mediul rural. Circa 430 mii de oamenii de la sate sunt dependenți de veniturile din activitățile agricole. Agricultura nu este doar economie, dar și un element puternic social. Fără agricultură moare definitiv satul moldovenesc. Fără agricultură va continua și se va aprofunda procesul de depopulare a țării. Doar anul trecut aproape 40 de mii de cetățeni, majoritatea din mediul rural au părăsit pentru totdeauna Moldova. Doar într-un singur an a dispărut populația unui raion întreg și acest proces riscă să ia amploare acum în condiții de criză profundă în agricultură.
- Agricultorii sunt cei mai buni platnici ai sistemului bancar. Volumul de credite contractate de agricultori se ridică la 3,2 miliarde lei. După criza din 2014 doar agricultorii și-au menținut și majorat portofoliul de credite, restul ramurilor au căzut dramatic cu peste 40% și până în prezent nu și-au revenit. Agricultorii trebuie susținuți prin recreditări, amânări de plată, subvenționarea dobânzilor la credite, doar așa băncile își vor păstra cei mai buni clienți ai lor și portofoliul creditelor bancare nu se va înrăutăți, după cum sa întâmplat după 2014.
- Viața a 1,5 milioane de moldoveni, care locuiesc în prezent la sat depinde aproape exclusiv de agricultură, ramura de bază a economiei locale. Fără agricultură viața economică de la sat pur și simplu dispare. În sat poți lucra doar în agricultură, la stat sau în comerț. Rareori poți găsi de muncă în alt domeniu. Fără agricultură nu există sat și asta nu e o parabolă, este o realitate economică.
Dacă agricultorii nu vor fi susținuți în acest an extrem de dificil atunci noi riscăm să compromitem și roada de anul viitor, deoarece ei nu vor avea posibilitate să prelucreze pământul și criza din agricultură riscă să se extindă pentru mai mulți ani înainte. În această situație, Bugetul Public Național riscă să rateze nu miliarde, dar deja zeci de miliarde de lei din cauza declinului din cea mai mare ramură a Moldovei.
Autor: Veaceslav Ioniță
Comentarii