‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleVeaceslav Ioniță: Majorarea ratei BNM influențează mult mai puțin persoanele juridice

Veaceslav Ioniță: Majorarea ratei BNM influențează mult mai puțin persoanele juridice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a decis, în cadrul ședinței din 10 ianuarie 2025, majorarea ratei de bază la nivelul de 5,60 la sută anual, față de 3,6% cum a fost până acum.

Majorarea prețurilor la resursele energetice are un efect în lanț asupra economiei, iar unul dintre cele mai vizibile efecte este creșterea dobânzilor la creditele ipotecare, susține Veaceslav Ioniță, expert economic.

Solicitat de Agrobiznes, acesta a specificat că, Banca Națională a Moldovei a ridicat rata de bază pentru a descuraja inflația, care a ajuns la 7 la sută și, cel mai probabil, va mai crește.

„Evident, în această situație, BNM intervine cu scopul de a tempera creșterea inflației, deoarece politica sa monetară este să scumpească banii pentru populație, astfel ca să descurajeze împrumuturile și în acest fel să tempereze inflația. Scopul principal este, totuși, să descurajeze împrumuturile pentru persoanele fizice, dar politica Băncii Naționale influențează și creditele pentru persoanele juridice. Cu toate acestea, influența este mult mai slabă”. 

‹ adv ›

Influența asupra persoanelor juridice – mult mai slabă

Expertul explică că, în cazul persoanelor fizice, dacă vorbim despre creditele ipotecare, influența este una actuală și directă. 

„Atunci când BNM crește rata de bază cu 4%, dobânzile la creditele ipotecare urcă în medie cu 1%. Așadar, majorarea actuală va împinge dobânzile la creditele ipotecare de la 6,9% anual la 7,9% anual. La fel este și în cazul creditele de consum, unde influența este și mai mare. În cazul creditelor agricole și, în general pentru economie, influența este mult mai mică.

Experiența din trecut a arătat acest lucru foarte clar, atunci când toată lumea era revoltată că BNM, care în plină criză energetică a ridicat rata de bază și toții spuneau că astfel se vor distruge creditele pentru business, lucru care nu s-a întâmplat, ba, din contra, am avut un fenomen foarte straniu  – s-a observat o mică înviorare a împrumuturilor din partea persoanelor juridice”.

Volum record de credite accesate de persoane fizice în 2024

Veaceslav Ioniță consideră că, BNM a făcut prima intervenție pentru a minimiza efectul negativ al inflației.

„Posibil vor mai fi 1-2 intervenții deoarece efectul nu este atât de puternic după cum s-ar părea. Cel mai probabil, vom asista la o scumpire la creditele de consum și ipotecare. Țin să remarc aici că, în anul 2024 am înregistrat un record în ceea ce ține de volumul de credite accesate de persoanele fizice.

Pentru persoanele juridice, inclusiv pentru producătorii agricoli, impactul acestei politici de majorare a ratei dobâzii, va fi unul minor. Cât nu ar fi de straniu, dar această politică a BNM, chiar dacă nu este una țintită,  lovește țintit, astfel că aceasta afectează practic doar creditele pentru populație, cu o influență foarte mică asupra businessului”.

De menționat că, BNM a atenționat asupra faptului că în vederea atingerii obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor, își rezervă dreptul legal de a interveni la momentul oportun prin ajustarea instrumentelor de politică monetară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›