Cultivarea a două sau mai multe specii de plante alese corect în apropiere poate crea mai multe avantaje culturilor. Acestea se pot proteja reciproc de diferiți dăunători și patogeni sau favoriza dezvoltarea celorlalte.
Ceapa, ca și oricare alte culturi, în vecinătate cu unele specii se dezvoltă bine, cultivată alături de altele se simte neutru, iar împreună cu altele și-ar putea crea probleme.
Ceapa este rezistentă la multe boli și dăunători, de obicei, pagube importante economic poate produce musca cepei (Delia antiqua). Nu necesită multă îngrijire, dezvoltarea decurge rapid comparativ cu alte legume.
Totuși, există mai multe particularități pe care ar fi bine să le luăm în calcul la plantarea cepei și alegerea vecinilor pentru aceasta.
Importantă este alegerea locului de plantare pentru ceapă, căci iubește razele soarelui și solul afânat, fertil. Ceapa nu iubește solurile calcaroase, dar nici prea acide. Solurile mijlocii, permeabile, fertile, cu pH-ul 6,5-7,8 sunt cele mai potrivite.
Cei mai buni premergători pentru ceapă sunt tomatele, vinetele, ardeii, castraveți, pepeni, varză. Ceapa crește bine și după salată verde, mazăre, mărar, fasole.
Important! Ceapa are nevoie de îngrășăminte cu azot pentru o creștere bună. Fertilizarea solului cu mraniță, compost sau alte îngrășăminte organice înainte de plantare aduce beneficii plantei.
Rotația culturilor pe parcelele din grădină și aranjarea culturilor în vecinătate, în ciuda suprafețelor restrânse, poate fi realizată eficient. Obiectivul principal este de a maximiza productivitatea parcelei.
Citiți mai multe despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.
Cei mai buni vecini pentru ceapă
Ce putem planta lângă ceapă? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să știm despre unele dintre caracteristicile acestei legume. Rădăcinile cepei sunt foarte slabe, subțiri, se usucă repede. Cea mai mare parte a sistemului radicular se află în straturile superioare ale solului.
Alegerea corectă a vecinilor este importantă. Plantele împărtășesc micronutrienții între ele.
Morcovii se dezvoltă bine lângă ceapă. Acționând în comun, ceapa și morcovul pot îndepărta insectele dăunătoare. De exemplu, ceapa va ajuta la respingerea muștei morcovului.
Sfeclei îi place să aibă lângă ea un vecin ca ceapa. Îi permite să crească, să se dezvolte. Datorită cepei, sfecla este protejată de afide, purici sau chiar unele rozătoare. Și sfecla poate ajuta la protejarea cepei de tripși.
Important! Ceapa este un bun premergător al sfeclei. Solul în timpul creșterii culturii va fi saturat cu substanțele necesare și va fi afânat, ceea ce va avea un efect bun asupra creșterii sfeclei.
Ceapa, pe lângă morcovi, este un bun vecin și pentru ridichi, ardei și roșii. Multor dăunători, în special afidelor și puricilor, nu le place mirosul acestei culturi. După ce îl simt, schimbă locul de hrană pe un alt lot, mai puțin mirositor.
În plus, ceapa poate fi plantată lângă pepeni galbeni, pepeni verzi la fel asigurându-le o protecție eficientă.
Mărarul și ceapa au multe în comun. Puteți să le semănați devreme, la temperaturi de 5-7°C. Aceste culturi se completează bine, îmbunătățind caracteristicile cepei. Între aceste două legume și tomatele vor crește bine.
Căpșunul și ceapa interacționează bine între ele. Ceapa ajută la evitarea dezvoltării putregaiului căpșunului. Culturile sunt capabile să facă schimb de substanțe necesare între ele. Căpșunul lângă ceapă se simte protejat, dar parcela nu trebuie să fie suprasaturată cu umezeală, altfel vecinătatea bună se va termina rapid.
Detalii despre Irigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme.
Muşeţelul. Ceapa și mușețelul formează o combinație excelentă. Proprietățile naturale antifungice ale mușețelului ajută la reducerea bolilor fungice la ceapă. Mușețelul atrage insecte benefice ce pot ajuta la controlul insectelor ce pot dăuna cepei.
Salata verde. Ceapa nu numai că respinge dăunătorii care pot afecta salata verde, dar asigură și o utilizare eficientă a spațiului – salata verde are rădăcini amplasate la suprafața solului, oferind suficient spațiu cepei să se dezvolte.
Varza. În general, ceapa va crește bine lângă toate Brassicaceele. Ceapa este o plantă repilent excelentă contra mai multor dăunători ai verzei. Brocoli, kale, conopida, napi, guli-rabe și varza de Bruxelles sunt speciile care se descurcă bine atunci când sunt plantate lângă ceapă.
Însă, este important să respectăm distanța de plantare dintre culturi astfel încât vărzoasele să nu umbrească ceapa și să fertilizăm culturile, ambele fiind iubitoare de îngrășăminte.
Din acest motiv, unii sunt sceptici dacă este bine sau nu să cultivăm ceapa lângă varză.
Citește aici mai multe despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.
Vecini nerecomandați pentru ceapă
Combinația unor culturi ar putea crea mai multe probleme în timpul creșterii. Chiar dacă ceapa este una dintre culturile care „o duce bine” aproape că cu toți vecinii, unele combinații pot fi nefavorabile.
Fasole, mazărea și alte leguminoase. Se crede că ceapa ar putea afecta activitatea bacteriilor fixatoare de azot, de aceea, nu este recomandată vecinătatea celor două culturi. În plus, fasolele, de obicei, ocupă tot spațiul dedicat culturii, astfel, ar putea sufoca ceapa iubitoare de lumină.
Pe de altă parte, fasolea și alte culturi ce lasă cantități generoase de azot în sol sunt foarte bune premergătoare pentru ceapă, care se dezvoltă bine în prezența azotului. Deci, plantați ceapă după leguminoase și veți avea rezultate bune.
Sparanghelul. Plantarea cepei și sparanghelului creează competiție pentru aceiași nutrienți, ceea ce înseamnă că veți împiedica creșterea uneia sau a ambelor culturi.
Salvia. Salvia necesită alte condiții de creștere decât ceapa, ceea ce poate însemna că este dificil să obțineți condițiile de creștere potrivite pentru culturi dacă sunt plantate împreună.
Aflați aici detalii despre Cum se cultivă salvia. Îngrijire și cerințe față de mediu.
Alte specii sau varietăți din aceeași familie (usturoi, praz, ceapă eșalotă, arpagic, ceapă verde). Mulți dintre dăunătorii care vor ataca una dintre culturi vor sări cu ușurință sau vor zbura către o cultură din apropiere. Din acest motiv, este recomandată plantarea separată a acestora, respectând distanța.
Alte combinații nu dăunează culturii. Ceapa este nepretențioasă și se crește bine cu toate speciile. Să luăm exemplu.
V-ar putea plăcea și articolul despre Vecini buni: Ce culturi plantăm lângă roșii pentru recolte bogate.
Comentarii