‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVera Iabanji, fermieră: Investim pentru că vrem ca tinerii specialiști în agricultură să rămână...

Vera Iabanji, fermieră: Investim pentru că vrem ca tinerii specialiști în agricultură să rămână acasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania Biaz Salkim, administrată de Vera Iabanji, este una dintre întreprinderile model care a făcut cele mai importante investiții în ultimii ani în sectorul de producere a fructelor și strugurilor în UTA Găgăuzia.

În 2019, compania a fost prima din UTA Gagauzia care a instalat o linie de calibrare și ambalare a prunelor și strugurilor, cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM). În 2021, realizând primul export de prune în Olanda, urmând apoi și exportul de struguri în același an.

Compania deține certificările GlobalG.A.P. și GRASP, iar în 2022 a fost una dintre primele trei companii din Moldova care a obținut certificatea SMETA.

‹ adv ›

Vera Iabanji spune că are un vis care speră să se realizeze:

„Vreau ca tinerii din localitățile învecinate să rămână să lucreze acasă. Acum pleacă după absolvirea colegiilor agricole să lucreze în Polonia sau Germania”.

Antreprenoarea crede că realizând investiții pot fi create condiții atractive de muncă și acasă. Astfel, continuă an de an să dezvolte afacerea.

Cu suportul proiectului Livada Moldovei implementat de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a contractat două credite de 325 mii euro și, respectiv, 4 milioane de lei.

‹ adv ›

Banii au fost investiți în o secție de producere a ambalajelor de carton și procurarea utilajelor pentru sortarea și ambalarea fructelor.

A fost achiziționată și o linie tehnologică de procesare a cireșilor ce include o instalație de răcire a cu apă a cireșelor (hidrocooler), o mașină de spălat și respectiv una de calibrare și ambalare a cireșelor.

Cei 90 de angajați ai întreprinderii, sunt deja obișnuiți cu standardele de muncă și calitate impuse de instituțiile de certificare din EU.

‹ adv ›

Fiecare ambalaj de struguri, prune sau cireșe livrat poate fi urmărit, adică, se cunoaște persoana care a recoltat, transportatorul care a adus fructele din livadă și, implicit, persoana care a sortat și ambalat produsul.

În acest fel, nu există loc de compromis pentru calitatea fructelor exportate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›