‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVEZI ce prevede noul regulament de sacrificare a animalelor

VEZI ce prevede noul regulament de sacrificare a animalelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul vrea să modifice complet modul de sacrificare a animalelor domestice. Potrivit unui proiect de regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii, proprietarii nu au dreptul să le provoace suferință, informează Publika.md

Vitele, porcii sau orătăniile din curte nu vor mai putea fi omorâte aşa cum se obişnuia până acum. Guvernul a aprobat un document, inspirat din legislaţia europeană, care prevede reguli clare: animalele nu trebuie să suporte durere, frică, foame sau sete.

Astfel, înainte de a fi sacrificate, animalele trebuie protejate de leziuni, să nu suporte durere și teamă şi să nu fie înfometate sau însetate. Gospodarii care nu au acasă condiţii optime de sacrificare a animalelor, conform noului regulament, trebuie să apeleze la abatoarele autorizate.

‹ adv ›

Pentru a nu-i speria pe moldovenii mai conservatori, ministrul Agriculturii a venit cu o precizare: deocamdată, vor fi obligaţi să respecte noul regulament doar agenţii economici.

 

„La laborator sunt debarcate, sunt puse în boxe speciale. Se face o pauză de opt ore. După aceasta, conform normelor sanitare sunt supuse unui control clinic. Când facem sacrificarea, animalul să nu sufere durere”, a spus medicul veterinar, Igor Juvala.

‹ adv ›

„Din 2008, de când am deschis abatorul toate regulile comunităţii europene se respectă de la transportare, sacrificare, răcire, tranşare, îngheţare şi transportare mai departe”, explică proprietarul unui abator, Andrei Doroftei.

Deşi regulamentul prevede clar că regulile sunt obligatorii atât pentru agenţii economici, cât şi pentru persoanele fizice, ministrul Agriculturii, Ion Sula a spus cu totul altceva după şedinţa Guvernului. Mai mult, nu sunt prevăzute nici sancţiuni pentru cei care vor ignora noile reguli.

„Cadrul regulatoriu nu prevede la moment amenzi. Nimeni nu interzice ca să fie sacrificat porcul acasă. În continuare această normă va exista pentru că în sectorul auxiliar responsabilitatea şi-i asumă deţinătorul de animale”, a spus ministrul.

‹ adv ›

În Moldova există cel puţin 35 de abatoare, însă autorităţile nu ştiu, deocamdată, câte dintre ele sunt pregătite să activeze conform noului regulament.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›