„Pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă sectorul vitivinicol este necesar să fie întreprinse acţiuni ferme, în special din partea statului”, consideră vicedirectorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Vladimir Grosu.
Într-un interviu acordat INFOTAG el a spus că statul trebuie să creeze premise pentru fortificarea sectorului vitivinicol.
Grosu a explicat că, pentru a asigura creşterea durabilă a industriei locale de vinuri, este nevoie de a atrage fonduri pentru dezvoltarea viticulturii, de exemplu, prin acorduri interguvernamentale. El a subliniat că, pentru a fi competitivi pe pieţele externe din punct de vedere al costurilor, este necesară revizuirea mărimii subvenţiilor, precum și promovarea vinificaţiei la nivel internaţional prin intermediul ambasadelor RM în străinătate, a Camerei de Comerţ şi Industrie, prin diverse evenimente internaţionale.
„În condiţiile unui deficit bugetar, când Guvernul este nevoit să selecteze domeniile pentru care să aloce resurse financiare, este important ca vinificaţia să aibă prioritate, întrucât sectorul vitivinicol prezintă semne vădite de revigorare, au fost realizate investiţii importante în plantaţii de viţă-de-vie, echipament, infrastructură. De asemenea, vinificaţia este un bun generator de exporturi, ceea ce este benefic pentru balanţa comercială a ţării. În acest sector îşi au locul de muncă şi sursa de venit peste 200 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova”, a spus Vladimir Grosu.
Potrivit lui, de asemenea, este nevoie de o strategie de marketing sau o strategie concurenţială a sectorului pentru pieţele externe, astfel încât companiile să aibă un obiectiv clar.
„Fiecare companie trebuie să cunoască ce trebuie să facă pentru a ne mişca în aceeaşi direcţie și pentru a dezvolta sectorul vitivinicol. Având această strategie, cu siguranţă, vom avea succes pe pieţele externe, vom avea venituri şi încasări, care ar putea fi direcţionate către dezvoltare. Aceste lucruri ne-ar face mult mai competitivi. Este un proces lung şi dificil, dar rămân încrezător că este realizabil”, a spus Vladimir Grosu.
Comentarii