‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictor Boubătrân: Am plantat 5 ha de cireș și doresc să instalez o linie...

Victor Boubătrân: Am plantat 5 ha de cireș și doresc să instalez o linie de sortare și ambalare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Victor Boubătrân din raionul Glodeni este tânărul care de când se ține minte și-a dorit să administreze propria afacere în agricultură. Iar pentru a-și realiza visul și-a făcut studiile peste hotare, ulterior a revenit acasă și a început să muncească pentru afacerea la care visa. 

Se trage dintr-o familie de agricultori și aceasta cumva l-a ajutat să fie înțeles și susținut și de familie. 

„Vin dintr-o familie de agriculturi și am terminat facultatea de inginer agricol în București. De când mă țin minte îmi doream o afacere personală în agricultură și îi spuneam tatei că, dacă revin în Moldova, atunci neapărat îmi plantez o livadă de cireși. Din câte am studiat, am înțeles că noi putem produce cireșe de calitate, fiind și o cultură solicitată atât pe piața internă, cât și externă”, ne-a povestit Victor. 

A fost destul de greu să pornească afacerea, deoarece nu dispunea nici de teren agricol, nici de surse financiare. S-a văzut nevoit să caute soluții și, încetul cu încetul, a găsit mai întâi terenul necesar, iar mai apoi și resurse financiare.  

„Am fost nevoit să procur pământul. Dar cea mai mare problemă era faptul că suprafața de care aveam nevoie era parcelată, adică fiecare proprietar deținea circa 0,25 de ari. A fost destul de complicat să discut și să conving oamenii să-mi vândă aceste suprafețe. Foarte multe persoane, care dețineau teren în acea zonă erau în vârstă, sau pământul nu era prelucrat, cu greu, dar am reușit”.

‹ adv ›

Apoi, Victor a studiat piața și instrumentele de finanțare disponibile la acel moment. A decis să ia un împrumut, deoarece „în Republica Moldova este destul de complicat să dezvolți o afacere pe cont propriu, pentru că nu ai susținere”, a mai spus tânărul.

„Datorită suportului oferit de către angajații băncii comerciale am putut beneficia de finanțare prin intermediul Programului Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă, implementat de către UCIP IFAD. Am decis să folosesc această oportunitate cu atât mai mult cu cât am primit tot suportul necesar și nu a fost complicat să pregătesc și să depun dosarul cu acte. Totodată, condițiile de acordare a împrumutului în cadrul acestui program sunt mai avantajoase decât dacă aș fi accesat un credit simplu de la bancă. În primul rând, am fost scutit de TVA la importul materialului săditor pe care l-am cumpărat din Italia. Inclusiv, rata dobânzii este mai mică.

Creditul l-am primit în anul 2018, pentru o perioadă de 8 ani și atunci am înființat prima livadă de cireș în sistem intensiv, pe o suprafață de 5 ha cu trei soiuri: Cordia, Regina, Ferrovia. Sper că, dacă lucrurile vor merge bine, să pot întoarce banii împrumutați în următorii 2 ani”.

Muncește împreună cu tatăl său, dar la moment livada încă nu este pe rod deplin, pe viitor însă, vor avea nevoie de mai mulți oameni, mai ales la recoltare. Cu atât mai mult cu cât cireșele sunt un produs care trebuie cules la timp. 

„Cea mai mare problemă rămâne a fi brațele de muncă, sunt anumite lucrări pe care 2 persoane nu le pot efectua, oricât de mult nu ar munci. În plus, și cei puțini care au mai rămas prin sate nu doresc să muncească. Aceasta este cea mai mare durere, pe restul le soluționăm”.   

Fermierul recunoaște că țintește spre piața europeană cu produsul său, deși înțelege bine că pentru a ajunge acolo mai este mult de muncit. 

„Ne-am dori să ajungem cu cireșele noastre pe piața europeană, dar înțelegem că pentru aceasta avem nevoie de certificări pe care le vom implementa pe parcurs. Fiind încă la început de cale, mai avem de muncă și vom depune efort pentru a respecta toate cerințele și a obține certificatul GLOBAL G.A.P. Până atunci, însă, ne orientăm spre piața din Federația Rusă, care nu este una foarte stabilă și sigură”.

‹ adv ›

Chiar dacă a recoltat o cantitate mică de cireșe în 2021 totuși, spune tânărul, a reușit să sondeze piață și să studieze care sunt prețurile și dacă acestea pot să acopere cheltuielile pe care le suportă.

Scumpirea unui produs duce la scumpiri în lanț și se măresc prețurile inclusiv la produsele de uz fitosanitar, fertilizanți și altele, mai spune Victor.

Ce ține de planuri de viitor, producătorul ne-a spus că își dorește să construiască un mic frigider, unde să poată păstra recolta de cireșe. În plus, se gândește și la posibilitatea de a instala o linie de sortare și ambalare. 

„Îmi doresc să vând un produs de calitate, sortat și ambalat, astfel ca clientul să fie mulțumit și să revină la produsul meu. De altfel, așa cum comercializăm la moment, nu putem face concurență țărilor vecine. Noi, producătorii din Republica Moldova avem încă mult de muncit, dar, încetul cu încetul, vom reuși”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›