Acum nouă ani, Victor Diaconu a decis să investească într-o plantație de căpșun, inspirat de un membru al familiei. A fost o alegere care i-a oferit o alternativă la munca peste hotare.
Astăzi, afacerea lui este un exemplu de adaptare, perseverență și parteneriate făcute corect.
„Am pornit de la zero, dar știam că vreau să dezvolt ceva aici, acasă. În primii ani, am învățat totul din mers și am reușit să creăm locuri de muncă în familie. A fost greu, dar am mers înainte”, povestește Victor.
Pierderi la culturi neprotejate în câmp deschis și necesitatea unei noi abordări
După cinci ani de muncă în câmp deschis, decizia de a investi în cultură protejată a venit firesc, în urma unor pierderi totale cauzate de condițiile nefavorabile pe o suprafață de 1,25 hectare cultivate cu căpșun.
„Am pierdut totul într-un sezon. Atunci am înțeles cât de importantă este protecția culturii. Așa am început să caut soluții cum sunt serele și solariile. Prin intermediul ADMA, am accesat un credit pentru 8100 m² de construcții de tip tunel modular.”
Alegerea partenerului potrivit: colaborarea cu Europrogress
Pentru această investiție, Victor a ales să colaboreze cu Agro-Partener, reprezentantul oficial al companiei Europrogress în Republica Moldova. Decizia s-a bazat pe încrederea în experiența de 40 de ani a producătorului italian în calitatea construcțiilor și pe recomandările din piață.
„Structura e foarte solidă, materialele folosite sunt de calitate. În trei ani de când o exploatăm, am avut vânturi puternice, ploi abundente și chiar grindină, zăpadă iarna. Atât structura metalică, cât și pelicula au rezistat perfect.
Calitatea superioară a oțelului special din care sunt fabricate, grosimea metalului și modul în care a fost planificat totul ne-au adus chiar și o economie de aproape o tonă de metal, fără să afectăm rezistența construcției.”
Beneficii directe, perspective de extindere
Victor ne-a relatat că, durata de exploatare a solariilor/serelor este de circa 25-30 sau, cum spune el glumind, va ține cel puțin o viață, iar pelicula poate fi schimbată o dată la 10 ani, în funcție de necesități.
Are în plan să instaleze și un sistem de colectare a apei din precipitațiipentru eficientizarea consumului, iar în timpul vizitei, a și reușit să discute detaliile cu reprezentantul Agro-Partener.
„Nu regret că am ales să mă întorc acasă. Sufletul meu e aici. Iar când alegi parteneri serioși și bine pregătiți pentru realizarea proiectelor, reușești să reduci multe riscuri.”
Căpșunele recoltate sunt vândute în principal pe piața locală, inclusiv în supermarketuri. Chiar dacă în acest an producția a fost mai mică din cauza înghețurilor, Victor se declară mulțumit și încrezător în viitor.
Testează noi soiuri și ia în calcul diversificarea culturilor.
Structuri versatile și randamente ridicate
Andrian Vozian, administratorul Agro-Partener, confirmă avantajele soluției alese:
„Structura tunelului permite o încărcare medie, ceea ce oferă posibilitatea de a cultiva nu doar căpșuni, ci și culturi agățate precum tomate sau castraveți. Chiar și după trei ani, totul arată impecabil. Din acest motiv, le recomandăm fermierilor să ia în calcul astfel de investiții.”
Printre avantajele menționate de reprezentantul companiei se numără:
- Obținerea unui microclimat favorabil
- Control eficient asupra culturii
- Recoltă mai sigură și constantă
- Producție timpurie
- Calitate superioară a fructelor,
- Pierderi reduse și costuri de întreținere mai mici.
„În medie, într-un termen de aproximativ cinci ani, un fermier își poate recupera investiția, asta luând în calcul și marja de profit pe care trebuie să o obțină fiecare fermier. Dacă luăm în calcul pierderile medii din câmp deschis, putem spune că doar recoltând la timp și calitativ investițiile se recuperează rapid.”
Experiența lui Victor Diaconu arată că investiția într-o construcție bine calculată, durabilă și adaptată realităților locale poate face diferența în dezvoltare în agricultura modernă.
Dacă sunteți interesați de implementarea unui proiect în teren protejat, apelați la reprezentantul local Europrogress – Agro-Partener, disponibil la numărul de telefon +37379313076.
Iar dacă sunteți din România, accesați sere-romania.ro.