‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVictor Mamulat - antreprenorul care a reușit să creeze o afacere de succes, implicând...

Victor Mamulat – antreprenorul care a reușit să creeze o afacere de succes, implicând copiii și creând peste 50 de locuri de muncă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Și-a început activitatea de antreprenor încă prin anul 1997, când a procurat o hală veche, unde se creșteau anterior vite în satul Lozova, raionul Strășeni. Starea acesteia era deplorabilă și a investit pentru reparația capitală, iar ulterior a început a crește păsări pentru carne.  

Victor Mamulat este zootehnic de profesie, astfel că nici nu putea fi vorba despre un alt tip de activitate decât cel pe care îl cunoștea cel mai bine. 

Așa, cu pași mici, a început să crească pui pentru carne, prin anul 2011, după ce a reușit să creeze condițiile necesare pentru acest tip de afacere. 

„Acum suntem implicați cu toții în acest business, atât soția, cât și ambii feciori cu familiile lor. Pe parcursul anilor, mai precis în anul 2013, am construit o hală nouă pentru creșterea păsărilor, pentru că a început să crească și cererea pe piață față de produsul nostru”.

‹ adv ›

Victor Mamulat povestește că odată cu extinderea halelor a apărut necesitatea de a construi și propriul abator, deoarece intermediarii nu erau corecți și, de cele mai multe ori, se achitau cu întârziere pentru carnea pe care o procurau.

„În 2018, am construit abatorul, care ne permite să abatorizăm și totodată, să tranșăm, întregul volum de carne pe care îl creștem. În plus, circa 50% din volumul total de carne este procesat și producem semifabricate. Dispunem de cinci magazine unde comercializăm produsele noastre”.

În cadrul Întreprinderii Individuale „Mamulat” sunt crescuți pui broiler pentru carne, anual circa 600 de tone de masă vie. Proprietarul spune că, 99% din carnea pe care o cresc este comercializată prin intermediul magazinelor proprii, dar mai sunt și câteva grădinițe private, restaurante și cafenele din regiune care se aprovizionează cu carne de la ei. 

„Avem desigur și clienți care vin și procură pui mici pentru a-i crește în gospodărie, dar este un procent foarte mic. În mare parte, suntem axați pe comercializarea cărnii și a semifabricatelor”.

Inițial, au investit banii proprii, iar odată cu extinderea afacerii, au fost nevoiți să apeleze la credite. Mai mult, criza energetică cu care s-a confruntat inclusiv țara noastră, i-a făcut să se gândească și la un proiect de producere a energiei din surse regenerabile. Așa au decis să instaleze panouri solare. 

„Odată cu scumpirea resurselor energetice, am decis să construim un parc din panouri fotovoltaice cu o capacitate de 200 de KW, care au fost instalate inclusiv și pe hala de abatorizare. Aceste panouri, pe timp de vară, ne aprovizionează 100% cu energia pe care o consumăm, sau, altfel spus, reușim să economisim circa 80-90 de mii de lei pe lună”.

‹ adv ›

Victor Mamulat a menționat că, datorită suportului pe care l-a avut din partea Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD a reușit să implementeze planul ce îi permite să crească rentabilitatea afacerii, dar și profiturile.

Construcția parcului a dus, în primul rând, la diminuarea cheltuielilor pentru energia electrică.

„Despre IFAD am aflat de la banca comercială unde mă deserveam de mai mulți ani, tot ei m-au ajutat să pregătesc pachetul de acte necesare, inclusiv mi-au explicat care vor fi avantajele accesării creditului prin Programul IFAD. Cel mai important, am fost scutiți de TVA în mărime de 20%, ceea ce desigur reprezintă o economie mare pentru noi ca antreprenori”.

Reușita implementării proiectului dat l-a făcut pe producător să se gândească la extinderea parcului, astfel că, acesta planifică să mai instaleze panouri solare, inclusiv la halele pentru creșterea păsărilor. 

„Nu ne oprim aici, avem planuri mari pentru viitor. Un obiectiv spre care tindem este să mai construim încă două hale pentru creșterea păsărilor și o secție cu depozit pentru prepararea hranei. La moment, producem hrana într-un spațiu care este amplasat la o anumită distanță de halele pentru creștere, astfel trebuie ulterior să o transportăm, ceea ce ne creează anumite dificultăți. Ne-am dori ca producerea să fie pe teritoriul fermei, totodată să automatizăm, mecanizăm anumite procese, ceea ce ne-ar permite să reducem numărul de persoane implicate”.

‹ adv ›

La moment, la fabrică lucrează circa 50 de persoane. Proprietarul spune că le oferă salarii și condiții motivante de lucru, astfel că nu duce lipsa brațelor de muncă. 

„Copii au rămas acasă și s-au implicat alături de noi, au văzut că se poate câștiga și nu au mai avut gândul să plece în altă parte. Desigur că, este nevoie de multă muncă, dorință și motivare, doar așa poți avea un venit și o afacere de succes. Ne străduim să producem calitativ, așa ca, cei care au cumpărat de la noi să revină mereu după produsul nostru”.

Victor Mamulat susține: cheia succesului este, în primul rând, să nu fii „lacom” la profit, să produci conform standardelor, să asiguri animalele cu hrană de calitate și să creezi condiții sigure pentru ele. 

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›