‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictor Voina: Am obținut prima recoltă din sera din sticle. Vom utiliza apa de...

Victor Voina: Am obținut prima recoltă din sera din sticle. Vom utiliza apa de ploaie pentru irigare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Victor Voina la începutul acestui an a inițiat un proiect deosebit pentru țara noastră, construcția unei sere din sticle.

Chiar dacă la început nu era sigur de reușita ideii sale, recent a recoltat primele verdețuri din sera a cărei construcție a finisat-o în septembrie.

Tânărul a reușit să realizeze și proiectul de utilizare a uleiului uzat pentru încălzirea serei, astfel încât construcția din sticlă și uleiul îi reduc o parte din cheltuieli.

„Sera, a cărei suprafață este de 540 de metri pătrați, a fost realizată datorită proiectului Start pentru Tineri. A fost o încercare pentru mine, mi-am dorit mult să dezvolt o afacere și să rămân acasă. De fapt, tot ceea ce fac are acest scop, pentru că îmi doresc mult să creez un viitor pentru mine și familia mea în Moldova”, povestește Victor Voina.

‹ adv ›

Evident, a făcut și unele greșeli, mai ales că nu prea a avut exemple locale de la care să se inspire. Cu toate acestea, a reușit să asigure buna funcționare a serei, iar acum mai construiește încă câteva.

„În luna iunie o parte din zidul serei a fost surpat de ploi, însă l-am construit din nou, până am reușit. O astfel de construcție într-adevăr reduce o parte din cheltuieli. Pentru a încălzi sera am ars circa 2 tone de ulei. La moment, în seră sunt 8 grade Celsius, chiar dacă nu am încălzit-o în ultima săptămână”.

Leuștean, pătrunjel, mărar, mentă, rucola, salată creață și alte verdețuri sunt gata de recoltat. Varietatea mare este argumentată prin faptul că își dorește să asigure localurile cu verdețuri proaspete, iar surplusul să-l vândă clienților din zonă.

Pe 1-4 octombrie am semănat culturile, verdețuri, iar recent am recoltat deja o parte din ele. Am plantat și căpșuni, pentru că mulți consumatori în zonă cunosc că produc căpșune.

‹ adv ›

Comercializarea – deloc ușoară

Comercializarea nu este deloc ușoară, mai ales că piața internă abundă de verdețuri de import. Cu toate acestea, Victor mizează pe susținerea consumatorilor locali.

„Am încercat să vând mărar, am mers la piață. Acolo, însă, era mult mărar importat din Uzbekistan, care arăta mai bine, însă fără miros și gust. Pentru produsul meu vânzătorii mi-au oferit un preț aproape de 2 ori mai mic decât îl comercializau pe cel de import, argumentând că acela are o durată lungă de păstrare. De aceea, aș dori să facem pe viitor pachete cu diferite verdețuri pe care să le livrăm direct consumatorilor și să evităm intermediarii”.

O nouă seră, în construcție

Își dorește și o colaborare cu supermarketurile, însă pentru aceasta trebuie să producă cantități mai mari. Astfel, acest lucru l-a determinat să construiască un bloc suplimentar de sere.

„În apropierea primei sere, am inițiat construcția încă a unei sere, cu suprafața de 1050 de metri pătrați. Am accesat suportul EU4Moldova, astfel că mi-a fost mult mai ușor să dezvolt afacerea. Ce-i drept, au apărut cheltuieli suplimentare din cauza schimbărilor din ultimul timp, însă încercăm să ne adaptăm. Este o seră puțin mai neobișnuită. Urmează să plantăm răsadul în luna februarie.

Pentru noua seră am construit un zid din sticlă, de aproximativ 1,3 metri înălțime. Aici deja am ținut cont de greșelile făcute anterior, am ajustat totul astfel încât pereții din sticlă să fie mai drepți, iar construcția mai stabilă”.

Planifică să construiască un sistem de colectare a apei de ploaie

„Pe acoperișul serei se acumulează multă apă în timpul precipitațiilor. Am început a planifica un sistem de colectare și stocare a apei pentru a o utiliza ulterior la irigarea culturilor. Spre regret, din cauza că terenul unde este construit totul se află pe un deal, este destul de greu să asiguri cu apă culturile. De aceea, bazinul ne va fi de un mare folos”.

Scopul final – o agropensiune

În câmp deschis la Ferma Voina mai cresc căpșuni, mur și recent a prins viață o mică plantație de lavandă. Astfel, crearea unei agropensiuni este inevitabilă.

„Dorim mult să creăm o agropensiune. Avem verdețuri, apoi vom avea legume pe care le creștem în mare parte natural. Totodată, avem și un beci unde am putea pune pentru păstrat diferite conserve. Vizitatorii vor putea singuri să culeagă legume, pomușoare sau să-și aleagă ceva deja pregătit. Vreau mult să dezvoltăm o afacere frumoasă, care să ne permită să rămânem în Moldova”, a conchis Victor Voina.

‹ adv ›

Fiecare consumator poate susține tinerii care dezvoltă o afacere acasă, cumpărând de la aceștia produse. O mică cumpărătură, pentru ei înseamnă o susținere mare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›