‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVictor Vutcărău: Avem cea mai mare pepinieră viticolă din Europa de Est

Victor Vutcărău: Avem cea mai mare pepinieră viticolă din Europa de Est

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producerea materialului săditor viticol s-a dovedit a fi o afacere de succes pentru întreprinderea Elvitis-Com din Strășeni, gestionată de Victor Vutcărău.

Pe lângă cererea de pe piața locală, compania a identificat parteneri și pe piețele externe, unde anual sunt livrate câteva milioane de vițe altoite.

Victor Vutcărău, SRL Elvitis-Com:

„Producerea butașilor de viță de vie, dar și întreținerea pepinierei este o muncă grea, care necesită foarte mult timp, grijă, dar și brațe de muncă. Totuși, în pofida acestor lucruri, am reușit să sigurăm o producere calitativă și investim foarte mult pentru dezvoltarea acestui sector.

Suprafața pepinierei este de circa 100 de hectare, iar volumul de vițe altoite produs anual este de peste 6 milioane. Acestea sunt comercializate atât pe piața locală, cât și exportați. Dintre piețele externe am optat pentru Georgia, Ucraina, Federația Rusă, Kirghizstan și Iran. Astfel, am ajuns să avem cea mai mare pepinieră din Europa de Est”.

În 2018, compania a fost prima din țară care a procurat echipament de tratare termică a materialului săditor pentru vii. În acest mod, fiind combătuți patogenii care ar putea afecta calitatea materialului săditor.

‹ adv ›

Cele mai solicitate soiuri pentru înființarea noilor plantații sunt tradiționalul soi Moldova, urmat de soiurile pentru vin Feteasca Regală, Fetească Neagră și Feteasca Albă, Viorica, dar și Saperavi.

Totuși, o problemă foarte mare, care nu permite pepinierilor din țară să se dezvolte, potrivit producătorului, este interdicția de a vinde material săditor viticol în UE.

După modelul european

„În UE prețurile sunt minim duble comparativ cu cele de pe piețele tradiționale. Dacă în Ucraina o plantă poate fi comercializată cu circa 0,7-0,8 euro bucata, în UE prețul acesteia ajunge și la 2 euro. În plus, cererea în UE este foarte mare, iar clienții sunt mai responsabili, achită conform contractelor. Piața UE este foarte atractivă pentru noi, dar, toate aceste probleme, pot fi soluționate doar dacă autoritățile se vor implica”.

Vinăria ATU Winery

După modelul european, dar și din dorință de a testa eficiența mai multor soiuri tehnice nu doar la producere, dar și cum acestea își pot lăsa amprenta în vinurile produse, au deschis și o vinărie, care, de altfel, se bucură de succes.

„Toate pepinierile bune din Europa au obligatoriu și o vinărie. Aceasta ne permite să testăm soiurile noi de viță de vie, să determinăm cum acestea influențează vinul. În plus, acum ceva timp am testat butași de soiul Fetească Neagră importați din România și Italia, pentru a determina care în condițiile țării noastre vor avea caracteristici mai bune. Clonele românești s-au dovedit a fi mai pretabile, butașii erau de calitate superioară comparativ cu cei de origine italiană”.

‹ adv ›

Vinăria ATU Winery este dotată cu unele dintre cele mai performante utilaje, iar vinurile obținute se bucură de succes peste hotare. Acestea sunt exportate în Japonia, UE, dar și China.

Astfel, Elvitis-Com a reușit să integreze într-o afacere de succes atât producerea producerea butașilor de viță de vie, cât și procesarea strugurilor.

Ce ține de planurile pentru viitor, Victor Vutcărău susține că nu este planificată extinderea suprafețelor destinate producerii.

‹ adv ›

Mai degrabă, optimizarea producerii și majorarea randamentelor în cadrul școlii de viță de vie din contul tehnologiilor moderne, dar și procurarea echipamentelor moderne ar fi unele din obiectivele stabilite.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›