‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictoria Galben, apicultoare: Încurajez toate femeile să dezvolte afaceri și să participe la proiecte...

Victoria Galben, apicultoare: Încurajez toate femeile să dezvolte afaceri și să participe la proiecte precum IFAD

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Victoria Galben, din satul Stejăreni, raionul Strășeni, povestește despre afacerea pe care o dezvoltă cu multă dragoste și pasiune pentru că, în mijlocul stupilor de albine, ea este „regina”. Cunoaște fiecare stup în parte și reușește să îmbine cu succes rolul de mamă, soție și antreprenoare. 

De mai bine de șase ani, de când au procurat primii stupi și, până la moment, când au ajuns la 106 familii, Victoria s-a regăsit în această afacere și crede că datorită ei își va realiza cel mai mare vis pe care îl are – ca soțul să nu mai fie nevoit să plece peste hotare. 

Acum sunt la etapa în care investesc mult în dezvoltare și extindere, amintindu-și cu emoții despre timpul în care s-au gândit la o afacere în agricultură. 

‹ adv ›

Victoria recunoaște că nu prea îi plăcea ideea de a munci în câmp, dar datorită albinelor, acum, are o dragoste aparte față de tot ce înseamnă natură, pământ, agricultură. 

Totul a început atunci când au moștenit de la părinți o vie, acum șapte ani, și deși munceau mult, investeau, dar nu reușeau să aibă nici un profit. De la localnici au auzit că afacerile cu pomușoare sunt profitabile și au decis să planteze, pe 15 sote, zmeură și mure. 

„Mai întâi, am plantat 15 sote cu zmeură și mure de soi vechi, care se coceau în luna iulie, dar aveau un gust acrișor. Cu toate acestea, am văzut că oamenii sunt interesați să procure aceste pomușoare, ceea ce ne-a motivat să mărim suprafața. Am plantat soiul Arapaho, care are fructe mult mai dulci și respectiv, sunt și mai solicitate. Obținând profit din pomușoare, am defrișat via și am plantat mure și zmeură pe toată suprafața de teren pe care o aveam, așa că, la moment, avem 60 de sote de pomușoare. Și nu ne oprim aici, suntem în dezvoltare continuă”, a spus Victoria Galben.

În paralel, în anul 2016, fiind în concediu de maternitate, a convins soțul să procure și câțiva stupi, ca să producă miere pentru consum în familie. 

„Și după cum este bine cunoscut proverbul „Pofta vine mâncând”, am procurat mai întâi 10 stupi, iar mai apoi, pe parcursul următorului an, am ajuns până la 25 de familii. Ulterior, am depus dosarul la un proiect unde am câștigat 50 de stupi. Așa a început „aventura” noastră în apicultură, iar acum cred că anume în acest domeniu mă simt cel mai bine, cu atât mai mult cu cât, anume aceste două sectoare, creșterea pomușoarelor și apicultura, oferă și un venit care ne ajută să ne asigurăm familia. Dar, cel mai important, ne motivează să rămânem în țară alături de copiii noștri”. 

‹ adv ›

În momentul în care munca la vie era zadarnică, se gândeau să lase totul baltă și să plece peste hotare, dar, până la urmă, ideea de a investi în dezvoltarea unei afaceri a fost mai puternică și Victoria, a rămas acasă cu copii, iar soțul ei mai pleacă, pe anumite perioade de timp, la munci în alte țări, apoi revine și speră că nu va mai trebui să lase familia. 

„Atunci când este în țară, muncim împreună cu soțul și fiecare dintre noi are responsabilitățile sale, doar așa reușim. Soțul are partea lui de stupi și eu partea mea. Noi am decis ca fiecare să fie responsabil de anumiți stupi, deoarece doar persoana care răspunde de acel stup știe cel mai bine cum lucrează albinele. Sunt albine care lucrează din stânga în dreapta, altele invers, sau plasează cuibul chiar pe centru”. 

Victoria Galben recunoaște că apicultura îi oferă posibilitatea să se simtă bine și să lucreze cu dăruire pentru că ceea ce face o reprezintă. Mai mult decât atât, albinele au reușit să o educe, să o învețe să fie responsabilă. 

„Despre posibilitatea de a depune dosarul la UCIP IFAD am aflat de la consultantul magazinului apicol de unde procurăm tot ce este necesar pentru îngrijire. Ea ne-a informat despre posibilitatea de a obține un credit cu porțiune de grant destinat femeilor antreprenoare în localitățile rurale în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (RRP). Am pregătit tot pachetul de acte și am mers la bancă, după ce au analizat documentele am pregătit gratuit planul de afaceri, cu suportul companiei de consultanță contractate de către UCIP IFAD. Cel mai mult ne-am dorit o centrifugă nouă, pentru că dispuneam de una manuală, dar era destul de dificil de lucrat cu ea. Din banii pe care i-am primit am procurat o centrifugă, un descăpăcitor și 30 de stupi verticali”.  

Acum, după ce a beneficiat de oportunitatea oferită de Proiectul IFAD, spune că aceasta este un suport imens pentru femeile din mediul rural. 

„Pe lângă faptul că obținem surse financiare, crește încrederea și dorința de a munci și de a avea afaceri frumoase. Încurajez toate femeile să dezvolte afaceri și să participe la proiecte precum IFAD, ca să aibă posibilitatea să rămână în țară, pentru că nicăieri nu este mai bine decât acasă. Trebuie să aibă curaj în propriile puteri, pentru că femeile pot realiza multe. Soțul m-a încurajat și m-a susținut, iar faptul că a avut încredere în mine m-a ajutat foarte mult”. 

‹ adv ›

Victoria a menționat că pentru viitor își dorește să procure un teren unde va amplasa stupina și, totodată, să construiască o încăpere de lucru unde să instaleze panouri solare. 

„Mă gândesc să mai apelez și la alte proiecte ca să ne putem permite să instalăm panourile solare. În ceea ce ține de pomușoare, foarte mult îmi doresc să putem iriga terenul, atunci șansele de a câștiga din munca pe care o facem ar crește și mai mult. Suntem pregătiți să ne implicăm cu toată familia la maxim, pentru că dorința cea mai mare pe care o am este ca soțul să nu mai fie nevoit să plece peste hotare și cred că, aceste două afaceri pe care le dezvoltăm, ar putea să ne ajute ca visul să devină realitate”. 

Chiar dacă anul curent a fost unul destul de bun pentru apicultori, au reușit să adune peste două tone de miere, prețul de achiziție este însă foarte mic, respectiv, spune Victoria, au reușit să acopere doar cheltuielile.

„Suntem încă la etapa în care investim mult și așteptăm perioada în care vom obține profit să ne dezvoltăm. Toate acestea pentru ca familia să fie împreună”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›