Victoria Galben, din satul Stejăreni, raionul Strășeni, povestește despre afacerea pe care o dezvoltă cu multă dragoste și pasiune pentru că, în mijlocul stupilor de albine, ea este „regina”. Cunoaște fiecare stup în parte și reușește să îmbine cu succes rolul de mamă, soție și antreprenoare.
De mai bine de șase ani, de când au procurat primii stupi și, până la moment, când au ajuns la 106 familii, Victoria s-a regăsit în această afacere și crede că datorită ei își va realiza cel mai mare vis pe care îl are – ca soțul să nu mai fie nevoit să plece peste hotare.
Acum sunt la etapa în care investesc mult în dezvoltare și extindere, amintindu-și cu emoții despre timpul în care s-au gândit la o afacere în agricultură.
‹ adv ›
Victoria recunoaște că nu prea îi plăcea ideea de a munci în câmp, dar datorită albinelor, acum, are o dragoste aparte față de tot ce înseamnă natură, pământ, agricultură.
Totul a început atunci când au moștenit de la părinți o vie, acum șapte ani, și deși munceau mult, investeau, dar nu reușeau să aibă nici un profit. De la localnici au auzit că afacerile cu pomușoare sunt profitabile și au decis să planteze, pe 15 sote, zmeură și mure.
În paralel, în anul 2016, fiind în concediu de maternitate, a convins soțul să procure și câțiva stupi, ca să producă miere pentru consum în familie.
În momentul în care munca la vie era zadarnică, se gândeau să lase totul baltă și să plece peste hotare, dar, până la urmă, ideea de a investi în dezvoltarea unei afaceri a fost mai puternică și Victoria, a rămas acasă cu copii, iar soțul ei mai pleacă, pe anumite perioade de timp, la munci în alte țări, apoi revine și speră că nu va mai trebui să lase familia.
Victoria Galben recunoaște că apicultura îi oferă posibilitatea să se simtă bine și să lucreze cu dăruire pentru că ceea ce face o reprezintă. Mai mult decât atât, albinele au reușit să o educe, să o învețe să fie responsabilă.
Acum, după ce a beneficiat de oportunitatea oferită de Proiectul IFAD, spune că aceasta este un suport imens pentru femeile din mediul rural.
Victoria a menționat că pentru viitor își dorește să procure un teren unde va amplasa stupina și, totodată, să construiască o încăpere de lucru unde să instaleze panouri solare.
Chiar dacă anul curent a fost unul destul de bun pentru apicultori, au reușit să adune peste două tone de miere, prețul de achiziție este însă foarte mic, respectiv, spune Victoria, au reușit să acopere doar cheltuielile.
Comentarii