‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictoria Sacară: În apicultură nu ai zile de odihnă, pentru că albina niciodată nu...

Victoria Sacară: În apicultură nu ai zile de odihnă, pentru că albina niciodată nu așteaptă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Constatăm că afacerile cu albine sunt destul de atractive mai ales în rândul tinerilor. Un exemplu elocvent este și cazul soților Sacară, din orașul Basarabeasca, care în 2012, imediat după ce au jucat nunta, au decis să se ocupe de creșterea albinelor, și anume rasele Carpatină și Caucaziană.

„Împreună cu soțul ne-am decis să ne ocupăm cu albinele în anul 2012, imediat după nuntă. La insistența și argumentele soțului, care provine dintr-o familie de apicultori, am cedat și am învățat de la el tot ceea ce ține de îngrijirea acestora. Acum, pot spune sigur că, ne place să lucrăm în acest domeniu. Suntem o familie, suntem uniți și ne susținem în munca pe care o facem zi de zi. Planificăm, împreună să dezvoltăm această afacere ca să ne asigurăm o viață frumoasă aici, în Moldova”, ne-a spus tânăra apicultoare.

Deja de 4 ani, în sezonul rece al anului, pleacă, împreună cu soțul, la muncă în Italia, iar banii pe care îi adună îi investesc în albine, în dezvoltarea și creșterea afacerii, în speranța, că poate va veni și timpul când nu vor mai fi nevoiți să plece.

„Banii investiți în afacere au fost obținuți prin muncă grea peste hotarele țării. Nu e ușor, dar ne dorim să dezvoltăm un business care să ne ajute să rămânem acasă, fără a mai fi nevoiți să ne lăsăm copilul și să plecăm. La moment, avem 100 de familii și 40 de roiuri”, a menționat Victoria Sacară.

Cu suportul Proiectului USAID/APM, au beneficiat de stupi verticali, care vor contribui la realizarea planurilor privind dezvoltarea afacerii.

„Mulțumim Proiectului USAID/APM pentru suportul acordat, astfel că am primit 80 de stupi verticali pe care dorim să-i populăm. Acești stupi au mai multe avantaje, dar în primul rând vorbim de manevrare. Mierea pe care o obținem, în cantități foarte mici se vinde pe piața internă, pentru că moldovenii noștri nu sunt învățați să consume miere. În mare parte mierea este exportată peste hotare. Pentru a putea exporta este nevoie însă de a respecta anumite condiții, dar și de a produce un produs de calitate, care să corespundă normelor. Desigur că ne-am dori un preț mai bun, dar ne mulțumim de ceea ce avem”, a explicat apicultoarea.

Victoria ne-a spus că consideră apicultura o ramură de perspectivă, desigur nu fără anumite probleme, pe care însă le privește ca pe niște încercări ce trebuie trecute cu brio.

„Cea mai importantă latură asupra căreia aș dori să atrag atenția este lipsa utilajelor moderne (centrifuge, rame, fagure) strict necesare pentru domeniul dat. Și aceasta pornește, probabil de la lipsa acută de brațe de muncă care să dorească să lucreze în acest sector.

Îndemnul Victoriei pentru tineri și nu doar, pentru toți doritorii de a iniția afacerea proprie este de a crede în forțele proprii și de a risca.

„Dacă este dorință și dragoste față de ceea ce vrei să faci totul este posibil. Dar cel mai important totul vine încetul cu încetul, prin multă muncă și dăruire. În apicultură nu ai zile de odihnă, pentru că albina nu așteaptă, altfel spus în acest domeniu ieri a fost devreme, iar mâine deja e târziu”.

‹ adv ›

Pentru viitor intenționează să apeleze și la subvențiile oferite de stat pentru a se putea dezvolta. Își doresc să se extindă și să producă cât mai multă miere pentru a asigura piața internă, dar aceasta în mare parte depinde și de consumator.

„Nu în ultimul rând am vrea să ajungem să fim un exemplu pentru toți cei care sunt interesați de apicultură”, ne-a spus tânăra.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›