‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVictoria Sobol: Demonstrez în fiecare zi că o femeie se poate descurca cu munca...

Victoria Sobol: Demonstrez în fiecare zi că o femeie se poate descurca cu munca in stupină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Victoria Sobol este o tânără antreprenoare care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii și, pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, vrea să contribuie și la sănătatea persoanelor care vor vizita locul de odihnă din satul Bravicea, raionul Călărași. 

Un lucru inovator promovat de „Stupina Codrilor”, afacerea administrată de Victoria, este terapia cu zumzet, care, spune ea, are beneficii pentru sănătatea mentală.

„Ideea am dezvoltat-o împreună cu soțul, care, pe atunci, își făcea studiile în apicultură, iar eu la economie și finanțe la Chișinău. Am activat inițial ca persoane fizice care realizau miere angro. Am deschis mai apoi afacerea cu ideea de a avea un loc de odihnă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor – să facă excursii în sânul naturii, să guste din produsele apicole, să afle despre beneficiile lor și să facă terapie cu zumzet, lucru testat de puțini antreprenori din Moldova”, spune antreprenoarea.

‹ adv ›

Afacerea la care a lucrat împreună cu soțul ei este una complexă.

„Pe lângă terapia cu zumzet avem și locuri unde persoanele care ne vizitează se pot caza, însă includem și excursii la stupină cu echipament de protecție. Explorăm și stupii, iar dacă este miere o extragem împreună, testăm și alte produse. Avem și căsuțele cu api-terapie. În aceste căsuțe sunt locuri pentru două persoane care se culcă pe patul de albine și se relaxează. Este un loc potrivit pentru a lăsa toate grijile, iar vibrațiile create de zumzetul albinelor să își facă efectul asupra sănătății și a sistemului nervos”.

Eforturile depuse de Victoria și soțul ei sunt egale, iar femeia spune că a fost încurajată să continue, mai cu seamă datorită oportunităților de granturi la care poate să aplice.

‹ adv ›

„Sunt întrebată des cât de greu este să lucrezi ca femeie la o stupină. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele. Sperăm ca în viitor să putem angaja mai multe persoane și să ne extindem. E important să fiu prezentă la târguri, excursii. E complicat să ne organizăm timpul uneori, dar încercăm. Cu soțul lucrăm împreună în mod egal. Nu am simțit plictiseală, suntem ambii destul de entuziasmați”, a spus femeia.

Tânăra antreprenoare este beneficiară a proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19), în Europa și Asia Centrală (iunie 2020 – mai 2021), implementat de ODIMM, cu sustinerea UN Women și sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

Svetlana Andrieș, specialistă programe în cadrul UN Women Moldova a menționat:

‹ adv ›

„Abilitarea economică a femeilor se numără printre activitățile prioritare ale UN Women Moldova, întrucât încă mai sunt necesare acțiuni în ceea ce privește egalitatea de gen pe piața de muncă și creșterea numărului de femei de afaceri.

Susținerea femeilor de afaceri și potențialelor antreprenoare, prin oferirea accesului la studiile necesare, susținerii de la egal la egal și resurselor financiare, reprezintă o necesitate majoră, în special în cazul femeilor din grupurile subreprezentate. Prin eforturile comune cu ODIMM și oferind resurse pentru abilitarea economică a femeilor, inclusiv prin atragerea resurselor financiare naționale pentru mecanismele de dezvoltare, putem produce schimbări substanțiale în viețile femeilor și contribui la promovarea egalității de gen”.

Conform unui studiu realizat în 2018 de către Biroul Național de Statistică din Republica Moldova, cu susținerea UN Women Moldova, PNUD Moldova și a Suediei, potențialul femeilor în afaceri nu este valorificat, mai cu seamă în domenii în care acestea ar putea veni cu tehnologii inovatoare care ar putea avansa modul în care ne dezvoltăm societatea, în toate aspectele.

Totuși, cu ambiții de a se dezvolta și de a-și crea un nume pe piața locală, dar și cea internațională, femeile care decid să se afirme în acest mediu sunt determinate să demonstreze că munca pe care o depun este substanțială pentru dezvoltarea economiei locale și naționale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›